İthal ithal ithal…
Özellikle GAP projesi ile başta tarım olmak üzere birçok alanda Güneydoğu bölgesi adeta şaha kalkacak ve dünyaya ihracat sağlayacaktı. Ancak bu bölgede verimli topraklar verimliliği ile kaldı ihracat yerine sürekli ithalata yöneldi.
Bölgede çiftçi, sorunlarını dile getirdi, başka ülkeden buğday, gübre ithal edildi. Vatandaş sorununu iletti, aynı şekilde hayvan, et ithal edildi.
Şimdi ise verimli topraklarıyla ülkemizin kırmızı biber ihtiyacını gerçekleştirebilen Güneydoğu Bölgesi görmezden geliniyor, kırmızı biber Özbekistan'dan ithal ediliyor.
Bu da bize yakışmayan bir durumu ortaya koyuyor. Çünkü adına isot dediğimiz kırmızı biberi hiçbir zaman sofralarımızdan ve yemeklerimizden eksik etmedik. Ve vazgeçilmez damak tadımızı başka ülkelerden ithal etmek zorunda kalmışız.
Kırmızı biberin üretimi için Şanlıurfa başta olmak üzere bölgeye destek sağlanması yerine Özbekistan'dan 350 milyon dolarlık biber ithalatı yapılıyor. Bu da demek oluyor ki artık biber ihtiyacımızı da gerçekleştiremiyoruz, burada biberin de üretilmesine gerek yok.
Bu ithalatlar tarımımıza zarar verdiği gibi ekonomimizi de oldukça olumsuz etkiliyor. Ülkemizde her konuda durum bundan ibaret. Çiftçi, zarar ettiğini söylüyor, destek istiyor devletimiz ürünün ihtiyacı karşılamadığını düşünüyor. Bu durumda da işin kolayına kaçılıyor
ve ilk çalışma olarak ithalat düşünülüyor.
Daha pamuk yetiştiren çiftçinin sorunu gündemde. Hangi üründe sorun yaşanıyorsa o alanda ithalata gidiliyor. Diğer yandan vatandaşlar yerli üretime teşvik ediliyor. Bu gibi durumları görünce yerli üretime teşvik sloganları da havada kalıyor.
Şu anda ülkemiz, fıstık, zeytin gibi ürünlerde büyük bir öneme sahiptir. Ancak bu durum ilerideki zamanlarda bu ürünleri de başka ülkelerden ithal etmemize yol açar.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: