Kalem yerine çapa tutan eller
"Buradayım öğretmenim!"
Zeliha S...,
"Yoktur öğretmenim!"
Hüseyin A...,
"Yoktur öğretmenim!"
"Peki nerede bu çocuklar?"
"Hüseyin Adana'ya pamuk toplamaya, Zeliha da Ordu'ya fındık toplamaya gitti öğretmenim!"
İlkokulda öğretmen yoklama alırken, çok sık duyardık bu sözleri.
Özellikle eğitim yılının başlamasının ilk 1-2 ayında neredeyse sınıfın yarısı yoktu. Arkadaşları sınıfta eğitim alırken, bu çocuklar mevsimlik işçi olarak başka kentlere çalışmaya gidiyor. Eğitim yılının bitmesine 1-2 ay kala yine bu çocuklar eğitimini bırakarak memleketinden yüzlerce kilometre uzaklara çalışmak için yol alıyorlar.
Ders saati başlar, ilk iki derste Mustafa E... yoktur. Üçüncü derste elleri kara bir şekilde gelen Mustafa'ya öğretmeni "Neredesin şimdiye kadar?" diye sorar. Mustafa da "İşteydim öğretmenim, sanayide çalışıyorum. İşimiz biraz uzadı onun için geç kaldım. Çalışmak zorundayım öğretmenim, bizim maddi durumumuz iyi değil. Bu nedenle ailemin geçimine destek olmam lazım." diye
cevap verir.
Bu durumda öğretmenin yapacak bir şeyi yok. Çünkü çocuğu zorlarsa, çocuk çalışmaktan değil, okuldan vazgeçecek.
Çocuk işçiliği ülkemiz genelinde sorun haline gelirken, Şanlıurfa'da bu yoğunluk daha fazla göze çarpıyor. Birçok çocuk ailesinin geçimine destek olmak amacıyla ağır işlerde çalışıyor. Bu çocuklar çocukluklarını bile yaşayamazken, iş kazalarında çocukların hayatını kaybettiği haberleri yürekleri burkuyor.
Şanlıurfa'da binlerce çocuk, eline kalem yerine çapa alıyor. Çocukların tarlada çalışması yetmiyor, bir de başka memlekete gitmek zorunda kalıyorlar. Ordu'ya fındık, Çukurova'ya pamuk, Malatya'ya kayısı toplamaya gidiyorlar. Bu çocuklar eğitim haklarından da mahrum kalıyor.
Bugün de 12 Haziran Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü. Yine çocuk işçiliği ile ilgili farkındalık oluşturulmak üzere birtakım etkinlikler yapılacak, çocuk işçiler bir günlüğüne hatırlanacak. Ama bu sorun yine çözülemeyecek. Çocuklar yine okul yerine ya çekiç ya da çapa tutacak.
Çocuk işçiliğinin önüne geçilebilmesi için ailelerin ekonomik durumları iyileştirilmeli, çocuk işçi çalıştırmanın önü kesilmelidir.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: