Kuralsız davranışlar gelenek haline gelmiş
Trafikte yol verme tartışması… Bu tartışma sık sık yaşanır. Özellikle kavşaklarda birbirinin önüne geçmeye çalışan sürücülerin bu tartışmaları kaçınılmaz olur. Ya da öndeki aracın ağır ilerlemesi sonucu arkadaki aracın sürücüsünün imalı korna çalması. Bu aslında küfür etme kornasıdır. Bu tartışmalar Ramazan ayında oruç tutma bahane edilse de aslında bunlar geleneksel hale gelen ve bitmeyen trafik sıkıntılarımızdır.
Trafikte yapmaya alıştığımız kuralların bazıları…
Emniyet şeridine dalmak… Emniyet şeridi her ne kadar acil durumda park edilmek için yapılmış olsa da biz acelesi olsun ya da olmasın uyanık sürücüler için yapıldığını anlarız.
Ata sporumuz, makas atma… Trafikte makas atma toplumumuzda sıkça yaşanan bir durumdur. Bu genellikle gençler tarafından makas atılacak sürücüye göre yapılır.
Radar selektörü… Karşıdan gelen bir araca selektör yapılır. İleride radar var göstergesidir. Hızlısın, sana ceza gelmesin, sonrasında hızına devam et selektörü. Amaaan bize ne diyemeyiz. Çünkü kurallara uymadığımız için başkasının da halini anlarız.
Korna çalma… Trafikte sık sık çalınır. Bütün tartışmalarda kısa, uzun korna olmasına göre mesaj verilir. Korna deyip geçilmez, adeta bir dilin yerini tutar. Örneğin kornanın üç kez kısa çalması acele edilmesi istenir. Çoğu zaman el kol hareketleriyle de desteklenir. Tabii selam kornasının, küfür kornasının da çalma şekli farklıdır. Daha yeşil ışık yanmadan kornaya basılı tutarak ecele etmesini istemek de vazgeçilmez davranışlarımızdan biridir.
Emniyet kemeri… Her ne kadar emniyet kemerinin önemi kamu spotları ile anlatılsa da biz yine onu boğucu bularak takmamaya direniriz. Sadece elektronik denetleme noktalarında ceza yememek için koltuğa takılır. Takılır ama boşa takılır. Yeter ki kural çiğnemek olsun.
Ön kapı tartışması… Belediye otobüslerinde sık sık yaşanır ön kapıdan inme tartışmaları. Ben çoğu zaman kendim şahit oldum. Yolcu otobüste arka kapıya daha yakın olmasına rağmen inatla ön kapıdan inmek istemesi de tartışma çıkarmanın nedenlerinden biridir.
Ters yöne girme… Sürücü, 100 metre ötedeki kavşaktan dönmemesi için metrelerce ters yönden ilerler. Ters yönden çıkıncaya kadar selektörler, kornalar eksik olmaz. Ne gerek var!
Kuralsız sürücüleden en çok sıkıntı yaşadığımız durumlardan biri de araçların kaldırımlara park edilmesidir. O kadar alan olmasına rağmen araç mutlaka kaldırıma çıkacak ve oraya park edilecek. Bunun yanında bir de kuralsız park etme var. Bir caddede araçlar park edilmişse, öteki araç onun yanına park edilir. O cadde kapanana kadar bu yan yana park etmeler devam eder.
Bu davranışlar sadece bir kısmı. Geleneksel hale getirdiğimiz daha birçok kural var saymadığım…
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: