Urfa'nın yaşanabilir bir kent olması
Bana göre yaşanabilir bir kentin oluşmasının en büyük etkeni istihdamdır. İstihdamın olduğu kentte ekonomi iyi olur, sosyal aktiviteler yaygın olur, ulaşıma, sağlığa, eğitime olan yatırımlar daha fazla olur. Çünkü istihdam kazancı artırır, kazanç arttığında ise bu saydıklarıma kolaylıkla ulaşılabilir.
Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın bu şekilde açıklamalarını dinlerken, o sırada Şanlıurfa'yı göz önünde bulundurdum. Şanlıurfa yaşanabilir bir kent mi? Şanlıurfalılara bu soru sorulursa, büyük çoğunluğunun yaşanabilir bir kent olmadığını söyleyeceğine eminim.
Şanlıurfa'nın değerleri, medeniyeti insanları kendine çekebilir. Ancak bu kentte yaşamak oldukça zordur. Çünkü işsizlik yüksek, istihdam yetersiz. Her ne kadar GAP'a yapılan yatırım artırılmış olsa da bu verim Şanlıurfa'nın çoğunluk kısmına pek yansımıyor. Bunun yanı sıra burada yaşanan sorunları göz önünde bulundurduğumuzda Şanlıurfa'nın yaşanabilir bir kent olmasından oldukça uzak olduğunu görebiliriz.
Peki Sayın Cevdet Yılmaz'ın dediği gibi Şanlıurfa yaşanabilir bir kent olur mu? Bana göre biraz zor. Şanlıurfa'nın yaşanabilir bir kent olması için çabalayanların tabiî ki emeğini inkar edemeyiz. Ama bir o kadar da hatalı yapılan projeler var. Projelerin ileriye dönük yapılmaması, hatalı yapılması da kenti yaşanabilir yapmasının önünde bir engeldir. Bu nedenle yapılan projeler de hükümet tarafından sık sık denetlenmelidir.
İleriye dönük projelerin yapılması, ya da yapılan projelerin sorunları tamamen ortadan kaldırması iyi düşünen uzmanlarla olur. Kentin en az 100 yıl sonraki durumunu düşünerek ona göre proje üreten uzmanların burada yaşaması için Şanlıurfa'nın beyin göçü almasını gerektirir.
Şanlıurfa'nın beyin göçü alması için de öncelikle istihdamın sağlanmasını gerektirir. Yani Sayın Cevdet Yılmaz'ın dediği gibi yaşanabilir bir kent oluşturmak imkansız değildir. Şanlıurfa'nın da yaşanabilir kent olması için yerel yöneticilerin ona göre ayak uydurması lazım. Yapılan projeler daha sık denetlenmeli ve hatalı projelerin sorumluları da cezalandırılmalı. Aksi taktirde Şanlıurfa mevcut politikasını bu şekilde sürdürürse yaşanabilir kent olmaya uzak kalır.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: