Yine içimizi karartan bir tablo…
Üniversite mezunlarının işsizlik sayısı Türkiye’deki 55 ilin nüfusunu geride bırakıyor. Düşün ki bir şehirde yaşayanlar hepsi üniversite mezunu ve hepsi de işsiz…
Dile kolay gelir ama az bir rakam değil. Açıklanan verilere göre 828 bin işsiz gezen üniversite mezunu var. Bu da genel işsizlik oranıyla kıyaslandığında yüzde 27 üniversite mezunu mevcuttur.
İşsiz üniversite mezunlarının başını çeken ise mühendisler olduğu belirlendi. Uzmanlara göre bu da kontrolsüz açılan üniversiteler ve yanlış sanayi politikasının uygulanmasından kaynaklanıyor. Bu sadece mühendisler için değil, her meslekte kontrolsüz işçi çalıştırmadan dolayı büyük sorunlar meydana geliyor. 4-5 yıl üniversite okuyan biri mezun olduktan sonra geriye dönüp baktığında en az 4 yılını kaybetmiş, bunun yanında maddi harcaması da oldukça fazla olmuş. Bunun üstüne öğrenci okul döneminde öğrenim kredisi de almışsa gel de çık işin içinden…
Üniversite bittikten sonra mesleğiyle ilgili az-çok tecrübesi var. Diploması da elinde. Ancak iş aramaya gelince sıkıntılar başlıyor. Ortada iş yok, 20 bin liralık öğrenim kredi borcu kapıda… Devlet kadrosuna girmek isterse sınav bir tarafa birçok yerde mülakatla geri dönüyor.
Mülakat sorunu da bir tarafa… Birbirinden alakasız, mesleği ile uzaktan yakından alakası olmayan sorular. Bunun gibi hatalar da işsizliği giderek daha da artırıyor. Meslek dışı çalıştırılma çok fazladır. Mühendislik bölümünden mezun olan biri öğretmenlik yapıyor, öğretmenlik mezunu gazetecilik yapıyor. Okuduğu bölümü ile ilgili çalışanların sayısı çok az. Bin bir hayal kuran gençler sonunda asgari ücretle çalışmaya boyun eğiyorlar.
Kontrolsüz şekilde artan üniversiteler de işsizliğe tuz biber serpiyor. Özellikle özel üniversiteler sınavları fazla dikkate almadan öğrenci alıyor. Hiç duymadığımız bölümler açılıyor. İşin ucu maddiyata dayandığında kalitesiz eğitim de ekleniyor. Bu da sanki altı boş bir diploma verilmiş gibi oluyor.
Sanayiye önem vermediğimizden mühendisler işsizliğin başını çekerken, sanatsal ve beşeri bilimler, sosyal bilimler ve gazetecilik alanında eğitim alanların da işsizlik oranı yüzde 35’in üzerinde olduğu belirtildi. Gerçekten yazık…
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: