Üretimden çok tüketimle gündemde olan AVM’lerin şehre verdiği katkı tartışılmaya devam ediliyor. Aslında alışveriş merkezleri hem ekonomik hem de sosyal yönden bulundukları yerde yaşamı olumsuz anlamda etkilemektedir.
Şehirlerde AVM’lerin açılması şehrin ekonomisine olumlu ve olumsuz etkileri olmuş ve olmaya devam edecektir. Bu durumun geri dönüşünün olup olmadığı da bilinmiyor. Ekonomik açısından düşünürsek olumlu tarafı birçok insana iş imkânı sağlaması olarak görülüyor. Olumsuz yönü ise küçük işletmeleri zorlayacak hata iflaslarına ve kepenk kapatmalarına bilen neden olacaktır.
İşin Reklam Tarafı Hep Var
20 yıllık süre zarfında hayatımıza hızlı bir giriş yapan günlük yaşamın çok çok önemli bir parçası haline gelen A’dan Z’ye her şeyin bulunduğu ürün çeşitliliği, hizmetin ve tüm ihtiyaçların karşılığı olarak görünen Alışveriş merkezleri yani AVM’ler şehirlerde şehirlerin her noktasına katkı vermeye devam ediyor. Yani anlayacağınız şehirlere renk ve canlılık katmıştır. Bunlar AVM’lerin ve AVM yetkililerinin duymak istediği cümleler gibi. Yani bu işin reklam tarafı.
Geçelim diğer tarafında. Verdiğinden çok aldıklarına. Şanlıurfa genelinde AVM’lere bir bakmak gerekiyor. İlki Urfacity olarak bilinen alışveriş merkezidir. Urfacity’den sonra Piazza ve Novada sıralanıyor. Sıralama büyükten küçüğe doğru yapmadım. En az katkı verenden en çok katkı verene doğru sıraladım. Gerçi Şanlıurfa’ya hiçbirinin katkısı yok neyse. Yıllardır şampiyonluk için uğraşan birçok nedenden dolayı bir üst lige çıkamayan Şanlıurfaspor’a bir katkıları oldu mu? Ben bilmiyorum. Yani görmedim duymadım. Reklam verdiler mi bir kez? Yani ellerini ceplerine kodular mı Şanlıurfa’nın birçok değerinden sadece biri olan Şanlıurfaspor’a. Sanmıyorum.
Spora bir katkılarını ben tespit edemedim. Eğitime bir katkıları oldu mu bu AVM’lerin. Ona da kocaman bir hayır veriyorum. Eğitim ve öğretim gören öğrenci sayısı bakımından Türkiye’de birçok ilin nüfusundan fazla olan Şanlıurfa’nın eğitimine ufakta olsa bir katkı sağlanmamıştır. Ama şehrin her tarafında boy boy reklamlarını görmek mümkündür. Eğitime spora yok ama reklama bol bol. Eğitim ve sporun haricinde Dünyanın en eski heykelinin olduğu, Ateşin serin ve selamet olduğu Balıklıgöl’ün bulunduğu ve Göbeklitepe’nin olduğu Şanlıurfa’nın kültürüne naçizane bir katkıları olmuş mu yoksa eğitim ve sporda olduğu gibi kültür noktasında da elleri ceplerine gitmemiş.
Yani buradan kazandıklarının cüzzi bir kısmı da olsa bu memlekette harcamamalarının elbette ki kendilerine göre haklı bir tarafı vardır. Para kazandıkları şehir umursamamak olabilir. Bana ne demişte olabilirler. Umarım en kısa sürede bu hatalarından dönüp para kazandıkları şehre bir katkı sunarlar. Eğitim mi, kültür mü ve spor mu diye sorarsanız. Eğitim her zaman ön plandadır benim için. Eğitime bir katkı yapmalarını bekliyorum.
Kültür ve Turizm Haberciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi
Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR) ve İnternet Medya ve Bilişim Federasyonu (IMEF) tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğiyle yürütülen Kültür ve Turizm Haberciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi'nin Doğu-Güneydoğu ayağı Şanlıurfa’da da yapılacakmış. Bu önemli bir haber.
Proje kapsamında Türkiye’nin 6 bölgesinde 5 farklı eğitimci tarafından “Kültür Haberciliği, Turizm Haberciliği, Gazetecilik ve Etik Kurallar, Dezenformasyon; Habercilikte Etkin Sosyal Medya Kullanımı, Somut Olmayan Kültürel Miras” eğitimleri ile 750 üzerinde internet medyasının kendi illerine ait kültürel zenginlikleri turizme katkı sunacak yeterliliğe ulaşması için eğitimler verilecek. Şanlıurfa gibi kültür anlamında üst düzeyde yer alan Şanlıurfa’nın bu taraz projelerde yer alması önemli. Darısı Şanlıurfa diğer üst düzey olduğu konulara gelsin.
Yorumlar
Kalan Karakter: