Geçtiğimiz haftalarda şöyle bir araştırma konusu yayınlandı. Yayınlaması sonrasında birçok il gururlanırken listede yer almayan illerde de üzüntü hâkim oldu. Gururlanan iller çok sayıda firmayı listeye koyarken üzüntü hâkim olan illerde de oklar o illerde bulunan ticaret ve sanayi odalarına çevrildi. Benzer bir üzüntünün yaşandığı Şanlıurfa’da da okların ve gözlerin çevrildiği kurum olan Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi odasında üzüntüden eser olmadığı görüldü. Hatta hiç bir şey olmamış gibi Türk ve Suriyeli girişimci ve işletmelere çeşitli finansal okuryazarlık, iş geliştirme ve benzeri başlıklarda eğitimler verileceğine yönelik gururla haber servis ettiler. Onun başlıkta da dediğim gibi yazık Şanlıurfa’ya yazık.
Konuyu biraz daha açmak gerekirse Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu açıklandı. İstanbul Sanayi Odası (İSO)’nın 2017 Araştırmasının sonuçları açıklandı. İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) 1968 yılından bu yana aralıksız gerçekleştirdiği ve sektör için en değerli verileri oluşturan “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2017” araştırmasının sonuçları açıklandı. İlk 500 firma arasında komşumuz Gaziantep’ten 24 firma yer alırken, ŞUTSO’dan her hangi bir firma yer alamadı. O kadar firmanın yer aldığı Şanlıurfa’da bu durum tabiki de şaşkınlık yarattı.
Sadece onlar bu duruma şaşırmadı
Kısa adı ŞUTSO olarak bilinen ne yaptığı toplum tarafından bilinmeyen üyelerin sadece çok iyi bildiği bir oda olan Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası, son dönemlerde yaptıklarından çok yapmadıklarıyla gündeme geliyor. Özellikle Türkiye’de özel sektör ile devlet arasındaki en önemli köprülerden birisi olabilecek ve kayda değer bir sürü is yapabilecekken, siyasetin gölgesinde kalan, özellikle yurt dışı fuar zamanlarında sektörleri ile alakalı olmayan meclis üyelerinin seyahatleri nedeniyle, her ay düzenle aidat yatıran diğer üyelerce "ziyaret odaları" diye adlandırılıyor.
En gereksiz oluşumlar diye bir liste olsa Türkiye’deki ticaret odaları kafadan ilk 10’a girer. Bu benim düşüncem tabi... Görevlerine bakacak olursak aidatın haricinde orası çok önemli. Çalışanlarına özellikle yönetimde bulunan çalışanlarına piyasanın üstünde maaşlar dağıtmaktan başka hiçbir işe yaramayan kurum. Tek faydası istihdam sağlamaktır. Bunun dışında arşivleme yapmak dışında elle tutulur hiçbir iş yapmazlar. Çalışanları ara sıra gezilere giderler, fuar açılışlarına katılırlar. Üyelerinden aidat ve işlem paraları toplarlar. Tescil işlemleri çok pahalıdır. Yapan bilir.
Birde basına servis edilen bir bültenle adını yeniden duyurdu bu kurum. ŞUTSO bünyesinde “ Suriye Destek Masası” kurularak Türk ve Suriyeli iş insanlarının bölgesel ihracat fırsatları ve odanın sunduğu hizmetlerden faydalanacağı yönünde haber servis edildi. “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2017” araştırmasında Şanlıurfa’dan herhangi bir firma yer almasın ŞUSTO’da eğitim versin. Bu durum bir Şanlıurfalı olarak canımı acıttı.
Çare olarak KOSGEB'in daha aktif hale gelmesi ve ticaret odasının tüm yetkilerini devralması gerekiyor. Bunu ben gördüm umarım gözleri kapalı olanlarda görür.
Kendinize iyi bakın
Yorumlar
Kalan Karakter: