Demokrasi sadece oy kullanmak değildir
Demokrasiye ilişkin algının bu şekilde dönüşmesi sistem olarak yeni bir demokrasi modeli ihtiyacını da doğurmaktadır. Bu açıdan bir kısım ülkelerde temsili demokrasinin yerine aşamalı bir şekilde ikame edilen katılımcı demokrasi, mevcut imkânlar içinde demokrasinin ideal formuna daha yakın olduğu iddia edildiği gibi demokrasi kavramının yeni içeriğine de uygun düşmektedir. Gittikçe artan ve çeşitlenen talepleri karşılamakta zorlanan merkezi yönetim yerine toplumun katılımına ve sivil toplum örgütlerine vurgu yapan bu yeni demokrasi yaklaşımı kamusal alanda sadece devletin değil, bireylerin, grupların ve sivil toplum örgütlerinin rol ve sorumluluk alarak yönetime ortak olmasını hedeflemektedir. Vatandaşların yönetime özellikle yerel yönetime katılımını hedefleyen katılımcı demokrasi, herhangi bir kentteki vatandaşların kamu mal ve hizmetlerin temin edilmesinde kendilerinin karar verdiği ve alınan kararları uygulayacak kişileri seçtikleri bir yerinde yönetim modelidir.
Merkezi yönetimin faaliyet sınırları ve yetkileri kısıtlanarak sorumluluk yerel yönetimlere verilmekte böylece mahalli nitelikli hizmetlerin ihtiyaca uygunluğu ve verimliliği sağlanmaktadır. Bu şekilde yerel yönetimlerin yetki, sorumluluk ve katılımının arttırılarak siyasetin tabandan demokratikleşmesine de imkân sağlamaktadır. Bundan dolayı pek çok demokratik ülkede yerel yönetimlerin yetkileri arttırılarak güçlendirilmektedir. Merkezi yönetim geleneğinin güçlü olduğu ve Türkiye gibi ülkelere örneklik teşkil etmiş olan Fransa'da yerinde yönetim politikası uygulamalarına ağırlık verilmekte ve bu kapsamda seçimle gelen belediyelerin yetkileri ve kaynakları arttırılarak demokrasinin yerelleşmesi sağlanmaktadır. Esasında siyaset teorisinde yerel yönetim ile demokrasi arasındaki ilişki daha çok .İlk belediyecilik tarzı yerel örgütlenme modeli ise 19. yüzyılda İngiltere'de ortaya çıkmıştır. demokratik bir toplum için özel sektörden sonra en önemli unsurun yerel yönetim olduğunu vurgulamaktadır.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: