Ebru sanatının Şanlıurfa'daki hikâyesi
Üniversiteyi bitirip Urfa’da görev yaptığım ilk yılarda ebru hocasıyım dediğimde insanların şaşkınlığı yüzlerinde görünce ebruda neymiş. Bir kız ismi mi bir bayan mı diye hep duydum. Haklıydı benim memleketimin insanı ebru bir sanat dalı olduğunu nerden bilecekti.
O dönemden beri Urfa’da bu sanatı her yastan insana tanıtmaya karar vermiştim sokakta AVM’de öğrencilerimin Ailesiyle karşılaştığım da anne bak ebru öğretmenim deyisi annesinden gelen cevabın samimiyeti biz ebru deyince bayan sandık diye alay konusu mu olmadık, müdürlerden ebru da neymiş ya benim eski kız arkadaşımın adıydı deyisi.
Bazen yeni şeylere alışmalı Urfa; yeniliğe modernliğe acık olmalı…
Osmanlı’dan bu güne ebru sanatı deri üzerinde anlaşmaların yapıldığı ve hala günümüzde örnekleri var bu da ebrunun sadece süsleme değil bir yazı örneğini yıllarca üzerinde saklayabiliyor ve koruyabiliyormuş.
Ebrunun hangi malzemesini ele alırsak alalım doğal bir şekilde karsımızda görüyoruz. Örneğin boyalar hepsi doğal topraktan oluşuyor. Renkler, bir avuç Hindistan’dan bir avuç İran’dan bir avuç Yeni Zelanda ve bir avuçta ülkemizden çıkıyor. Bunların toz halinde suyla karıştırıp çamur gibi ezilerek oluşan bir benzersiz boya türü tıpkı ilaç gibi değil mi?
Suyu ise denizlerde oluşan bir bitkiden oluşuyor bitkiyi denizden çıkarıp kurutup toz haline getirip tekrar karıştırma sonucu ortaya çıkıyor. Peki, fırçalara ne demeli, onlarda doğal kurutulmuş gül dalından oluşan saplara at kılı, atın sacı kuyruğu eşlik ediyor. Muhteşem bir orantı bu
Fark ettiniz mi? Ebru sanatı tıpkı insanın var oluşu gibi…
İnsan da sudan toprak tan yaratılmıştır. Hz. Âdem’den itibaren insanın hamuru topraktan oluşu dünyada bir damla su parçacığından oluşuyor
.
Sizce neden her sanat insanı hatırlatır? İnsanın özüne eşsizliğine varlık sahibine yeryüzündeki eser sahibini mi temsil ediyor? Ayna gibi mi yoksa her şey rabbini mi hatırlatıyor yoksa…
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: