Beynimde savaş var - iç ses
Bazen o vicdanın sesidir,
Bazen şeytanın veya nefsin sesi olarak tanımlanır.
Bazen ise aklın sesi olarak tanımlanır.
İç sesinden yakınanlara bakacak olursak,o iç sesin konuşma tarzının kısmen annelerinin ve babalarının kısmen de yetiştiği toplum konuşma tarzına benzediğinden yakınırlar. Eğer anne ve babanın eleştirel bir yaklaşımı ,suçlayıcı ve yargılayıcı yaklaşımı varsa yada korumacı yaklaşımı varsa, içimizdeki o sesin de benzer yaklaşımda olduğunu fark ederiz.
Peki içimizdeki bu sesin kaynağı nedir?
İnsan homojen bir yapı değildir. insan yapısında çok farklı unsurlar var. Akıl ,Beynimizin korteks olarak tanımladığımız yüzeyini kaplayan 1 cm kalınlığında gri maddeden yapılmış ve nöron olarak zengin yapılmış bölgesinde çalışır akıl. Vicdan , Limbik sistem özellikle duygularımızın oluşumunda belirleyici rol oynayan bir yapı ve o yapıda iç sesimizin oluşumunda önemli bir etkiye sahip etkenler vardır .
Dini olarak baktığımızda şeytanın da düşüncelerimizin oluşumunda önemli bir etken olduğunu biliyoruz. Ayrıca bunu destekleyen ve hadisi şeriflerden öğrendiğimize göre şeytanın o söylemlerini engellemeye yönelik bir meleğin de iç dünyamızda varlığını ve bize doğruyu, hakikati fısıldadığını da yine biliyoruz.
Kimi zaman kendi sesimizle de konuşuyor olabilir, Kimi zaman da başkasının sesiyle de konuşuyor olabilir. insanın içindekileri özeliyle paylaşırken kullandığı sesidir. özel konular olur konuşulanlar genelde, başkalarıyla paylaşmak istemediğiniz veya bilinç altının yansımasıdır iç ses, dışarıdan uzak kendinize yakın olduğunuz zamanlarda.
Peki bu iç sesi duymamızın sebepleri nelerdir ,
Bunalım
Bıkkınlık
Alerji
Aldatılma korkusu
Topluluk önünde konuşma
Gelecek korkusu
Kendini yetersiz hisetme
Geçmişten kurtulmak
isteksizlıik
Mutsuz olmak
Stress
Fobi
Utangaçlık
Kıskançlık
Öfke kontrolü
Peki, nasıl kontrol edeceğiz bu sesi?
İnsanoğlu beden ve zihin olarak ikiye ayrılır, bilinçaltı telkin ve iç ses kontrolü ile insanın bu bölümlerine inanılmaz derece kontrol sağlanabilir. Hatta şimdiye kadar öğrendiğin hayatını değiştiren en önemli faktör ne diye sorsanız, cevap ,bilinçaltı telkin ve iç ses kontrolü konusunudur.
İç dünyamıza müthiş bir bilgi akışı var. İç dünyamızın hangi unsur tarafından manipüle edildiğini, etkilendiğini göz önünde bulundurmak ve o iç sesimizi bundan hareketle değerlendirmek ve dikkate almak zorundayız .
İç ses ikiye ayrılır
İlk olarak iç sesin bizim özümüz olmadığını fark ederek, sonra da anın farkında olarak, özümüzün sesini dinleyerek. İçimizden gelen ses, iyi yönlendirmeye hizmet ediyorsa, dostça, bir yaşam koçu gibi sesleniyorsa kendimizdeyiz demektir.
Lakin bu ses sizi denetleyen, agresif ya da depresif bir duruma size yönlendiriyorsa hemen kendine gel. şimdiye dön ve kendinizle hoşgörülü bir yetişkin gibi konuşmaya başlayın. Objektif bir şekilde yargılamadan yorumla, ve zihnin kanallarını açın hemen.
İç sesimizin söylediğine odaklanmak zorundayız. Çünkü o ses bizi iyi tanıyan bir ses, güçlü ve zayıf noktalarımızı bilen bir olgudur ve hayatımızın bir parçamız. Onu kesinlikle doğru olarak Kabul edip dikkate almak bizi yanıltacağı gibi, onu tamamıyla bir görmemezlikten gelmede ,dikkate almamak, da insanın kendinden kopmasına yol açabilir.
İç sesimizi tamamen kabul etmek yada kesinlikle reddetmek yerine orta bir yol bulmak çok daha akıllıca bir yöntem olacaktır..kötümser iç sesimizi bastırmak yerine onu hayatımızın bir parçası olarak kabul etmek çok daha sağlıklı bir yol olur.
Bazı insanlar içindeki iç sesle kavga yoluna gidebiliyorlar. Yada tamamıyla ona Müsaade etmek ve onun içimizdeki konuşmasına kayıtsız kalmak ne yazık ki istemediğimiz, olumsuz sonuçlara yol açabiliyor.
Onun söylediklerinin hangi konularda doğru söylediklerini tespit edip onların hangi davranışlarımızla, hangi duygu ve düşüncelerimizle ilgili olduğunu anladıktan sonra onu kişiliğe değil de kişiliğin ürünü olan davranışlara yöneltmek çok daha akıllıca, daha sağlıklı bir yöntem olacaktır.
Dolayısıyla iç sesimiz konuşmaya başladığı zaman onu susturmaya çalışmak yerine ya da onun söylediklerinin tamamının doğru olduğunu kabul edip boyun eğmek yerine şöyle bir diyalog çok daha sağlıklı bir diyalog olacaktır.
İç sesinizi Kontrol etme
Negatif düşüncelerle çekişmeyi öğrenmek zaman ve çaba alabilir, fakat yapmaya değerdir.
İç sesinizle çekişmek olumsuz ve umutsuz durumlarla mücadele etmektir. Bunu yapmak kendinizi iyi hissetmenize ve durumlara daha yararlı bir şekilde cevap vermenize yardımcı olur.
Her ne zaman kendinizi depresif, sinirli, endişeli ya da üzgün bulduğunuzda, bunun, durup düşüncelerinizin farkına varmanıza bir işaret olarak kullanın.
Kendinize sormanız için 4 çeşit iddialı soru vardır:
1. Bu ben miyim Testi:
• iç sese karşı ya da onun lehine olan ifadem nedir?
• iç sesim gerçeklere mi dayanıyor ya da sadece benim varsayımlarım mı?
• Negatif sonuçlara mı odaklanıyor ?
• iç sesimin doğru olup olmadığını nasıl öğrenebilirim?
2. iç sese alternatif ürütme
Başka açıdan bakabileceğim farklı yönler var mı?
Bu başka ne anlama gelebilir?
Pozitif olsam, bu durumu nasıl anlardım?
3. Tarafsız Bakma
Olay düşündüğüm gibi kötü mü?
En kötüsü ne olabilir ki?
Olabilecek en muhtemel şey nedir?
Bu durum hakkında iyi şeyler var mı?
4. iyi Hedef Doğrultulu Düşünmeyi Kullanma
kendimi iyi hissetmeme ya da hedeflerime ulaşmada yardımcı mı?
Bu sorunu çözmede bana ne yardımcı olabilir?
İleride daha iyisini yapmam için bu durumdan öğrenebileceğim şeyler var mı
Bu tür uygulamayla iç konuşmalarınızı anında fark etmeyi öğrenebilir ve bilinçli olarak durumlar hakkında daha gerçekçi ve yardımcı bir şekilde düşünmeyi seçebilirsiniz.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: