İş yerinde zor insanlar ve onları yönetmek
Türkiye’yi baz alırsak, gerek iş gerekse kurumların en büyük sıkıntılarından bir tanesi yöneticiler tarafından "kötü emelli", "işten kaçan", "tembel veya uyanık" vb olarak tanımlanan insanlar var ki ben tamamına "Salla başı al maaşı Gurubu" demeyi tercih ediyorum. iş yapmazlar , mevcut çalışanların motivasyonunu düşürürler , iş yerinde zor İnsanlarla Başa Çıkma’ başlığı altında eğitimler veriyorum, bu tür çalışanları iletişim kurmakta zorluk çekilen kişiler olarak tanımlıyorum ve zor insan tiplerini konumuna, iletişim biçimine ve kendi bireysel özelliklerine göre değişiyor. Yani yöneticiler için zor elemanlar, çalışanlar için zor iş arkadaşları ve astlar için zor yönetici tipleri farklılık gösterebiliyor.
Mesela ,
Dedi koducular,Bunlar kişilerin maaşları, iş yerinde kimin kimle beraber olduğu gibi konular en favori konularla ilgilenir ve olumsuzlukları etrafa söylentiler yayarak yansıtırlar. Yayılmasına yardımcı oldukları ve yarattıkları masallar etrafta dolaşmaya başlayıp insanlardan güçlü tepkiler aldığında kendilerini önemli hissederler.
Kücük Emrahçılar : Karamsarlar iş yerini nuri alço olarak olarak görürler. Iş yerinin kapatılmasını yıkılmasını beklerler, eğer yıkılmazsa yıkmak için ellerinden geleni yaparlar.
Naz yapanlar: küçük çocuk gibi davranırlar. İşler onun istediği şekilde gitmiyorsa, kaşlarını çatar, geri çekilir, naz yapmaya başlar ve sanki orda çalışması için ona özel davatiye gödermişler moduna girerler
X large rahatlar, Hiçbir iş onlar için acil değildir, her iş bekleyebilir. ciddiye almazlar, işleri daha da zorlaştırırlar.
Yaparım ama kakarım'cılar : Evde mutsuz yaşamları vardır ve çok çalışarak bundan kurtulacaklarını sanırlar, Bu tipler iş yerinin kanayan yarasıdır. Bunlar işe çok erken gelirler, en son çıkarlar. her işi yaparlar. Lakin bunu kullanırlar ve yaptıkları için de kendilerine kızarlar, işlerinin yoğunluğundan, patronlardan, müdürlerden ve kendilerinde nefret ederler .
Getirin Mazlumu : Bunlar sorumluluk alamazlar ve kendi hataları için suçlama kabul edemezler, Hatayı hep başkalarına yıkarlar..
.
Diktatorler, sinirli, otoriter ve acımasız bir ruh hali içindedirler. “ya benim dediğim gibi olur, ya da hiç olmaz”dır. Diyenler
Hatasızlar ,Standartları gerçekçi olmayan ve bunları kendileride uygulamayanlar, Teori dünyasında yaşarlar
Sessiz Muhalefet gurubu,İş ortamında küçük bir değişiklik bu insanların canını sıkar boyle gelmiş böyle gider sistemin asla değişmesini istemeyenler. Lakin bir değişiklik karşısında seslerini de çıkarmazlar. Sessizce kavga ederler. Değişikliğin iyi olduğunu söyler ve desteklerler ama uygulamazlar
Bu Benim İşim Değil’ciler: Bunlar olumsuzluklarını, yapılacak iş ne kadar kolay olursa olsun eğer iş tanımına dahil olmadığına inanıyorsa kesinlikle yapmazlar. Tehlikeyi hissettiklerinde çalışma arkadaşlarına, müdürlerine bu şekilde karşılık verirler.
Peki iş yerinde zor insanlarla başa çıkabilmenin en iyi yöntemi nelerdir ?
Laubali olmayın, profesyonel ölçüde bir arada zaman geçirin, Ekip ruhunu güçlendirecek etkinliklerde tüm ekiple beraber yer alın. Ekip sorunlarını dinleyebileceğinizi, güven ve samimiyeti takımınıza hissettirin. Lakin hem kendi sınırlarını hem de sizin sınırlarınızı açık olarak bilmelerini sağlayın.
Günlük Sabah Toplantıları
Burada dün yapılan işlerin özeti, bu gün yapılacak işlerin listesi ve yarının planı konuşulur ve iş dağılımı kimin neyi, ne zaman nasıl yapacağı kararlaştırılır ve kayıt altına alınır
Kararlı bir ses tonu ve kararlı ifadeler kullanın.
Kibar tarzınız karşı tarafta olması gereken etkiyi bırakmıyorsa, net ve kesin ifadeler kullanmak gerekiyor olabilir lakin agresif bir davranış biçiminden uzak durun.
Yaptığı işi şikayet eden kişiler, işin kalitesini düşürdükleri gibi diğer çalışanlarında moral bozukluğuna uğratırlar.
Problemin Ne Olduğunu ve Sebeplerini bulun,
İş güvenliği, sağlık sorunları gibi haklı nedenlerle sorun yaşıyor olabilir. Bu sorunların çözüme kavuşmasını sağlayın. Bu durumda da aynı davranışlar sürüyorsa, birebir görüşmeler düzenleyin. Gerekiyorsa tüm ekibe bir toplantı hazırlayın. Herkesin görev tanımını, kurum içinde bulunduğu pozisyonu, yetki ve sorumluluklarını anlatın.
Sakin olun
Sakin kalırsanız, problemi daha iyi çözersiniz, agresif kişilerle karşılaştığınızda ilk yapmanız gereken kontrolünüzü sürdürme ve Sakin olmanız
Çok kızgın olduğunuzda, derin bir nefes alin ve içinizden 15’e kadar yavaşça sayın. Genellikle 15’e geldiğinizde, daha iyi baş etmenin bir yolunu bulursunuz. Eğer işe yaramıyorsa olayın olduğu noktadan uzaklaşın ve 24 saat sonra tekrar deneyin
Tartışmaya Değermi ?
Vakit nakittir , o an yapacak daha önemli bir işiniz yoksa bile değişmek istemeyen negatif birilerini ikna etme çabasına girmeyin. Bu demek değildir ki kendimizi tüm insanların üstünde, daha kıymetli görelim sadece diplomatik olun ve ihtiyaç duyduğunuzda burada yer almaya çalışın. Diğer zamanlarda mesafe koyun.
Hemen Tepki Vermeyin
Size söylenenlerden dolayı kızgın olabilirsiniz, Tepki vermeden önce her iki ihtimalide düşünün mutlaka. Mesela, iş arkadaşınızın emaillerini görmezden geldiğini düşünüyorsanız , onun meşgul olabilme ihtimalini de düşünün. Başkalarının davranışını kişiselleştirmeden algılarsanız, daha objektif değerlendirebilirsiniz.
Bakış açınızı ne kadar geniş tutarsanız, yanlış anlaşılmaları o kadar aza indirebilirsiniz.Bunun başka bir yolu ise, kendimizi o “zor” kişinin içinde bulunduğu duruma bir an için koymak ve empati kurmak.
Step Back –Geçici Geri Çekilme
Hiç sevmediğiniz bir meslektaşınız varsa çalıştığınız ve projeye iyi bir destek sağlıyorsa sabretmeye değer, iş hayatınızdaki zor insanlarla davranışları sebebiyle direkt yüzleşmek zorunda değilsiniz.. Mesela telefonun ucunda size yardımcı olmak istemeyen bir müşteri temsilcisi varsa, telefonu hemen kapatıp başka bir temsilciyle görüşüp öncekinin hakimiyetinden kurtulabilirsiniz.
Oyuna gelmeyin
Agresif kişiler genel olarak kişide ya da yaptıklarında yanlış giden bir şeyler olduğuna işaret ederler. Sorunu çözmek yerine, “yanlış” olana odaklanırlar ve kontrolü ellerinde tutmaya çalışırlar.
Eğer savunmaya geçerek tepki verirseniz, planladıkları oyuna gelmiş olursunuz ve kontörlü kaybedersiniz . Bu dinamiği değiştirmenin basit ve güçlü yolu ise ona doğru soru yöneltmek ve net olmaktır
Yönlendirin ,Takip etmeyin
Kişiler arasındaki iletişimde, biri yönlendirici diğeri ise takip edici olur.
Sağlıklı bir iş ortamında bu durum sırayla kişiler arasında yer değiştirir. Lakin bazı zor kişiler her zaman liderliği elinde tutmak ister ve güçsüz gördüklerine sataşırlar, pasif konumda kalmaya devam ederseniz hedefi olmaya da devam edersiniz.
Aslında zorbalar iç dünyasında oldukça korkaktır, hakkınızı doğru yollardan aramak bunlarla başa çıkmanın en iyi yoludur .
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: