Parlayan meslek aşçılık
Hızla gelişme gösteren bu sektörde, buna bağlı kariyer yapmak isteyen kişi sayısı da artıyor. Yurt dışında yiyecek –içecek ve aşçılık eğitimi gibi dallarda eğitim veren kurumlar oldukça popüler. Ama maalesef Türk ve orta doğu toplumlarında hala bu eğitimi veren çok fazla okul, kurum mevcut değil ya da yok denilecek kadar az
Bu sektörde başarılı olup olamayacağımızı nasıl ön görebiliriz?
Etkili ve rahat iletişim kurabilmek bu sektörde şart. otelcilik ve F&B geniş bir sektördür; ayrıca bunların altında pazarlama, satış, muhasebe, insan kaynakları, mühendislik, halkla ilişkiler ve işletmeyi de içeren çok yönlü bir meslektir. İşletmeci yönü kuvvetli olan, takım çalışmasını seven, kesinlikle sabah 8- akşam 5 arası masa başı istemeyen genç kardeşlerimizin henüz mezun olmadan iyi para kazanacakları ve severek ve başarılı olacakları bir sektör dür turizm.
Meslek seçimi yaparken neden bu sektör göz önünde bulundurulmalıdır?
Hizmet sektörü modası geçmeyecek,önü kapanmayacak ve mezuniyet sonrası beklemeden sınırsız sayıda iş seçeneği tanıyacak tek sektördür .
F&B-Otelcilik eğitimi esnasında edinilen tecrübe ve beceriler, öğrenciye tüm alanlarda başarılı olmayı sağlayacak türden donanım sağlar. Özelde F&B işletmenin uluslararası ortak dilidir ve bu alanda çok iyi para ve kariyer yapmak için , Yabancı dil Şarttır ve en Önemlisi bu sektörde çalışanların yerini bir gün robotların alabilmesi imkansızdır.
Turizmde kariyer yapabilmek için üniversite şart mı?
Geçmişte F&B çıraklıktan gelinerek öğrenilen bir meslekti. Ama günümüz şartlarında, global rekabetle yarışabilmek için olan ihtiyacı karşılayabilmek için ve hatta en iyisi olmak olabilmek için üniversite diploması şart. F&B ve Aşçılık (culinary) eğitimi üzerine 3. ve 4. sınıfları Yiyecek-İçecek Yönetimi okuyan öğrencilerin çok daha avantajlı olacağını söyleyebiliriz. Tabii eğitim boyunca edinilmiş iş deneyiminin önemini bir kez daha vurgulamak isterim.
Teori çok önemli ama tecrübe olmazsa tek başına işe yaramaz, bu sebeple ile turizm -otelcilik eğitiminin önemli kısmını uygulamalı eğitim oluşturur. Öğrenciler öğrendikleri teoriyi günlük iş ortamında nasıl kullanacaklarını eğitim süresince uygulayarak öğrenirler. Dolayısıyla Turizm - Otelcilik diploması işveren için önemli ve kıymetlidir
Bir çok mezun operasyon bölümünde başlar. Son 30 yıldır mezunlarının %95 i henüz mezun olmadan iş bulurlar.
Aşçı” unvanını kazanarak; turistik belgeli işletmelerde, restoranlarda, yemek fabrikalarında (catering şirketlerinde), uçak-gemi-tren-otobüs-hastane mutfak kadrolarda çalışabilirler. Ayrıca yemek araştırmacısı, yemek yazarı, gıda işleyicisi, yemek stilisti, yemek mimarı, menü geliştirici, tarif geliştirici, yiyecek-içecek eğiticisi vb isimler altında da topluma hizmet sunabilmektedirler.
Toplumda Saygı gören bir meslek midir?
Bence en havalı, en seksi, en yaratıcı mesleklerin başında “şef” olmak geliyor ve ünlü şefler , Marco Piere White, Gordan Ramsey ve George Calombaris adeta Rock yıldızlarıyla yarışıyor. Time Dergisi'ne kapak olup “Dünyadaki En Etkili 100 Kişi” arasına giriyorlar
İyi Bir aşçı Olmak için ne Yapmalıyız?
İTALYAN YADA BOLULU OLMAK GEREKMİYOR, Şef sadece yemek pişiren kişi değildir! Anlatılabilen, üzerine konuşulabilen işler yapan kişidir. Şef araştıran, merak eden, mesleğiyle ilgili konularda gözleri parlayan kişidir. Minimum Maliyetle, maksimum Lezzet ve misafir memnuniyeti elde eden iyi yöneticidir.Şef ,Takımını eğitebilen ortak takım hedeflerine odaklanan ve Farkındalık yaratan kişidir. İyi bir şef ,mesleğinizi misyon edinmiş ,entelektüel hedefler belirleyen, Kendisine ve takımına prestij, statü ve marka değeri katan ,Ezber bozan ve Egosuna yenilmeyen bir diplomattır.
İyi Bir F&B Müdürü yada Aşçı Ne kadar Maaş alır ? Şuan bu alanda görev yapan kişilerin aldıkları maaş birçok üniversite mezunun kinden daha fazladır. 5 yıldızlı bir otelde görev alan F&B Müdürlerinin aldıkları aylık maaş yaklaşık olarak 8500 lira ile 20.000 lira arasında değişmektedir ,İyi bir aşçı maaşı maaşı ise aylık 10,000 - 30.000 TL. Hatta şunu belirtmek isterim ki İstanbul piyasanda aylık 50,000 + Ev + Özel Sigorta + Araba + Sekreteri olan yabancı uyruklu şefler mevcut.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: