Enflasyon!
Merkez Bankası geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada buğday fiyatlarında yaşanan artış nedeniyle ekmek, un, makarna ve benzeri ürünlere gelecek zamların 3-4 ay sürebileceğini söyledi. Üretimin bittiği ülkemizde dışarıdan hammadde alınca haliyle her gün zamlarla karşılaşmaya devam edeceğiz. Geçmiş yıllarda kendimize yeten bir ülke iken bugün maalesef dışa bağımlı bir ülke haline geldik.
Hollanda gibi küçük bir ülke neredeyse Avrupa’yı doyuracakken bizde her yeri bereket akan topraklarda modern tarım olmadığı için dış ülkelere bağımlı olduk. Çiftçiye yapılan desteklerin yetersiz olduğu süreç yıllardır devam ediyor. Gübre, mazot, tohum ve ilaç dörtlüsüne yaklaşmak imkansız hale geldi. Çiftçi tarlasını gübresiz ve ilaçsız ekiyor bu tarladan gelecek verimden ne bekleyebiliriz?
Ramazan Bayramında köyüme gittiğimde gözüme çarpan ilk yerler arpa, buğday ve mercimek tarlaları oldu. Arpa ve buğday kurumuştu boyu ise 1 karış bile yoktu. Çünkü nisan ayı kurak geçti. Oysa buralarda sulama imkanı olsaydı bu tarlalar kurumayacaktı. Aynı şekilde kendi imkanları ile tarlasını süren amcamın tarlasına baktığımda ise daha iyiydi. Onlarda gübresiz ilaçsız ektiği için verimi yüksek alamayacak en azından bir yıllık buğdayı çıkmış olacak. Bu düşünce onlara ait, buğday ateş pahası olduğu bir dönemde ne yapılsa kârdır.
Bugün kendi köyümde arpa, buğday ve mercimek tarlası neredeyse kalmadı. Bütün bahçeler fıstık, üzüm, zeytin ve badem ağaçları döndü. Sulama imkanı olmadığı için çiftçiler tarlasını dikili bahçelere çevirdi. Eğer sulama imkanı olsaydı bu tarlalarda buğday, mercimek, ayçiçeği, pamuk ve aklınıza gelecek her türlü ürün olacaktı. Yıllardır bitirilemeyen GAP projesi nedeniyle bütün tarlalar bahçe oldu.
Temel gıda için buğday, mercimek, nohut, fasulye ve benzeri ürünler ekilmeyince devlet bu ihtiyacı karşılamak için dışarıdan almak zorunda kalıyor. Dışarda yaşanan bir sorunda ise tarım ürünleri aşırı bir şekilde artıyor. Son birkaç yıldır ortaya çıkar Emtia borsası ise fiyatların allak bullak olmasına neden oluyor. Bu tip borsalar küresel anlamda fiyatların uçmasına neden oluyor. Umarım bir an önce bu tür borsalar kaldırılır.
Malumunuz, günlük zamların geldiğini köşemizin başında aktarmıştık. Nisan ayı ve yıllık enflasyon verileri açıklandı. Enflasyon yıllık bazda yüzde 70 oldu. Mayıs ayında bu rakam daha da yükselecek. Lafı fazla uzatmadan yazımı TÜİK verileriyle sonlandırmak istiyorum.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Nisan ayı enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre, tüketici fiyat endeksinde (TÜFE) 2022 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 7,25, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 31,71, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 69,97 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 34,46 artış gerçekleşti.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: