Ağaç yaşken eğilir diye bir söz vardır. Yani bireyler küçükken davranışları öğrenirler. Bunun için anne baba da çocuklarına hayatı öğreteceklerse çocukları küçük yaştayken yapmalılar. Ancak çocuğa bir davranış öğretilecekse öncelikle çocuğun kararlı olması sağlanmalıdır.
Bazı aileler, çocuklarını kendi istedikleri gibi yönlendirmek ister. Çocuklarının hangi mesleği seçeceği gibi. Örneğin ebeveyn, çocuğunun doktor olmasını ister. Ancak bunu sadece istemekle ya da çocuklarını yönlendirmekle olmaz. Anne baba çocuklarını ne kadar bir davranışa yönlendirirse yönlendirsin, çocukta kararlılık olmayınca bütün emekler boşa gider. Bu nedenle her şeyden önce çocuklarda kararlılık aşılanmalıdır.
Bunun en iyi örneğini ‘Dangal’ filminde görebiliriz. Dangal filmi Hindistan’da güreş şampiyonu ilk kadın güreş şampiyonunun hayatını konu alıyor. Filmin başrol oyuncusu Aamir Khan’dır. Filmde Mahavir Singh Phogat bir güreş hayranıdır. Tek hayali erkek çocuğunun olması ve bu çocuğunun bir güreş şampiyonu olmasıdır. Ancak bir türlü erkek çocuğu olmaz. Mahavir Singh’in iki kız çocuğu olur.
Erkek çocuğu olmayan Mahavir Singh, sonunda güreş şampiyonunun sadece erkeklerle sınırlı olmadığını kızların da şampiyon olabileceğini düşünür ve kız çocuklarını güreş müsabakalarına hazırlar. Ancak Babita Kumari ve Geeta Phogat adlı kızları bir türlü güreşmek istemez. Onlar daha çok normal kız çocukları gibi hayat sürmek ister. Ama baba Mahavir Singh, onları şampiyon yapmaya kararlı.
Kız çocuklar ise sabah saat 05.00’da kalkıp antrenman yapmamaları için türlü bahaneler uydurur. Antrenmanda saçlarının bitlendiğini söylese de babaları kızlarının saçlarını kestirir. Kızlar bu kez babalarının sabah uyanmaması için saatini değiştirirler.
Kızlar ne yaparsa yapsın baba Mahavir Singh, kararından vazgeçmez. Buna karşın çocuklar da bir türlü güreşçi olmayı içine sindirmezler. Ta ki arkadaşlarıyla bu konuyu konuşana kadar. Arkadaşlarıyla oturan Babita Kumari ve Geeta Phogat babalarının davranışlarını beğenmediklerini söylerler. Ancak arkadaşlarının onlara cevabı, “Keşke benim babam da sizin babanız gibi benim geleceğimi düşünse. Hindistan’da kızlar köle gibi görülür. Babalar kızlarıyla pek ilgilenmezler. 14 yaşına geldiğinde ise kızlarını tanımadıkları biriyle evlendirirler. Sizin babanı en azından sizinle ilgileniyor.” Olur.
Bu söz üzerine kızlar düşünür ve babalarının ne kadar haklı olduğuna karar verirler. Daha sonra kendi istekleri ile babalarının antrenmanına katılırlar. Mahavir Singh, kararlı olan kızlarını çok iyi yetiştirir ve ilk olarak Hindistan’da düzenlenen erkek güreş müsabakalarına götürür. Bu durum ne kadar toplum tarafından tepkiyle karşılansa da Mahavir Singh yine kararından dönmez.
Kız çocuklar, güreş eğitimi alarak büyürler. Büyüdüklerinde iki kız da güreşte iddialı isimler olmuştur. Sonunda Geeta Phogat 2010 Commonwealt oyunlarında altın madalya alarak güreşte altın madalya kazanan ilk kadın güreşçi olurken, kız kardeşi Babita da gümüş madalyayı alır.
Filmin en etkileyici yönü ise imkansız olan bir durumun kararlılıkla nasıl elde edildiği konusunda verilen mesajdır.
Yorumlar
Kalan Karakter: