Şanlıurfa kalitede kaybediyor
İşte verimin neden düşük olduğunun bazı emarelerini şöyle anlatabilirim;
Tarım diyarı Şanlıurfa’da birim alanında elde edilen verim düşük olunca hem çiftçi hem de Şanlıurfa kaybediyor. Çiftçiler verimi artırmak adına sürekli farklı çalışmalar yapıyorsa da bir türlü birim alanında istediği verimi artıramıyor.
Bugün Şanlıurfa’da pamuk ekilen alanlara baktığımızda sulama imkanları iyi olmasına rağmen çiftçiler bir türlü istediği verimi elde edemiyor. Verimi neden yüksek bir şekilde elde edemeyen çiftçiler yanlış ilaç kullanımı ve aşırı sulama sorunları nedeniyle pamuk istediği verimi alamıyor.
Çiftçilerimiz ne yazık ki modern tarım konusunda yeteri kadar bilgi birikimine sahip değil. Çiftçilerimiz ne yazık ki atalarından öğrendiği yöntemden vazgeçmeyince istediği verimi alamıyor. Bugün çiftçilerimiz yanlış ilaç kullanımı, yanlış gübre atımı, kalitesiz tohum ve aşırı sulama nedeniyle istediği verimi elde edemiyor.
Sahada çiftçileri modern tarım konusunda bilgilendirecek ziraat mühendisleri olmayınca çiftçiler ezbere bildiği yada kulaktan kulağa gelen bilgilerle tarım yapmaya çalışıyor. İlimizde birçok çiftçi maalesef tarlasını ekmeden önce toprak analizi yaptırmıyor. Toprak analizi yapılmadan ekilen ürün o tarladan istenilen verimi vermiyor. Yine analize bakmadan toprağa attığı gübre tarlada ters etki yaparak verimin düşük olmasına neden oluyor.
Yanlış ilaç kullanımı ve gübre atımının yanına bir de aşırı sulamayı katarsak birim alanında istenilen verim bir türlü elde edilemiyor.
Bugün aynı sorun arpa, buğday, mercimek ve fıstık içinde geçerli diyebilirim. Analizi yapılmayan tarladan hangi ürünün daha yüksek vereceğini bilemeyiz. Yine analizi yaptırmadığı için tarlanın istediği minareleri yanlış verince bu durum ters etkiye neden oluyor.
Tüm bu sorunlar bir araya geldiğinde kalite noktasında geride kalıyoruz. Birim alanında elde edilen üründe zayıf kalınca kalitesiz ürünümüz elimizde kalabiliyoruz. Kalitesiz düşük olduğu için elde edilecek kar oranı da maalesef masrafları karşılamıyor.
Bugün yetkililer, çiftçilere tarımsal ürünler noktasında bilgilendirmeler yapması gerekiyor. Ziraat mühendisleri sahaya inerek çiftçilere akıl danışmanlığı yapması gerekiyor. İlimizde maalesef ziraat mühendislerini sahada göremiyoruz.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: