Toplum nereye gidiyor
Son yıllarda boşanmanın temelinde birçok etken sayabiliriz. Ekonomik nedenler, çevresel etkenler, aldatma olayları, sadakatsizlik, medyanın etkileri, ahlaki yapının çökmesi ve dine bağlılığın azalması ve benzeri birçok etken boşanma sayılarının artmasına neden oluyor.
Boşanmaların temelinde ahlaki değerlerin çökmesi, medyanın etkileri ve birbirlerine olan güvenlerin kaybolması evlilik müessesinin çökmesine neden oluyor. Ne yazık ki toplumumuz medyadan ve çevresel etkenlerden çok etkileniyor.
Medyadaki renkli dünya kişilik karakteri zayıf olan bazı kesimlerin evlilik kurumuna uzak durmasına yada evli olanların boşanmasına neden olabiliyor. Tv'lerdeki diziler, filmler ve evlilik programları maalesef toplum üzerinde etkili oluyor.
İnternet ortamını ve Sosyal Medyayı da unutmamak gerekiyor. Özellikle sosyal medyanın kişiler arasındaki yakın ilişkileri tek düze düşerebilecek kadar etkisi var. Kolay arkadaş bulmalar ve farklı kişilikler ile tanışmaları hem boşanmaları tetikliyor hem de kişileri evlilikten uzak tutuyor.
Günümüz ekonomik şartlarında gençler iyi bir iş bulamamalarından evlilikten uzak durduğu toplum tarafından biliniyor. Asgari ücret ile çalışan bir genç evi olmaması durumunda maalesef evliliğe yanaşmıyor. Devletimiz gençlere çeyiz desteği veriyor ancak bu destekler maalesef deve kulak kalıyor.
Ajans Press ve PRNet’in gerçekleştirdiği medya incelemesine göre evlenme ve boşanma oranlarıyla ilgili yaptığı açıklamada, 2008 yılında evlenme ve boşanma ile ilgili 5 bin 436 haber çıkışı belirlenirken bu rakam 2017 yılında 25 bin 114 oldu. Özellikle geçtiğimiz yıl yaşanan evliliklerde yabancı gelin ve damatların sayısı öne çıktı. Geçtiğimiz yıl evlenen 596 bin 459 kişinin yüzde 19,4’ünü Suriyeli gelinler oluştururken, yüzde 13,3’le Azeriler, yüzde 12,4’le Alman gelinler ilk üç içerisinde yer aldı.2017 yılında yabancı damatların sayısı 3 bin 783 olurken, uyruklarına göre ayrım yapıldığında ilk sırayı yüzde 36,5 ile Alman damatlar aldı. Alman damatları yüzde 8,5 ile Suriyeli damatlar, yüzde 8 ile de Avusturyalı damatlar izledi.
Türkiye genelinde boşanma oranlarının en yüksek olduğu iller incelendiğinde ise, 28 bin 175 boşanma ile İstanbul’un ilk sırada yer aldığı görüldü. İstanbul’u 10 bin 939 ile İzmir takip ederken, Ankara 10 bin 748 boşanma sayısıyla üçüncü oldu.Boşanmaların en az yaşandığı il ise 46 çiftin boşandığı Ardahan oldu. Ardahan’ı da 52 boşanma ile Bayburt, 53 boşanma ile Hakkâri izledi. Yaşanan boşanmaların yüzde 38,7’si evliliğin ilk 5 yılı içerisinde gerçekleşti.
Bu verilere baktığımızda son yıllarda Suriyeli gelinlerin arttığı görülüyor. Özellikle Güneydoğu'da boşanmalar Suriye savaşının patlak vermesiyle beraber boşanma ve evlilik oranları bölgemizde arttı.
Sağlıcakla kalın
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: