Umutlar mı tükeniyor?
İntihar gençler arasında çok küçük yaşlara kadar indiğini her gün haberlerden görüyoruz. En basitinden iki gün önce 13 yaşındaki bir çocuk evde asılı halde bulundu. İlkokul çocuklarının dahi intihar ettiğini duyuyoruz. 15 ila 24 yaş arasındaki gençlerin intihar etme oranları ülke genelinde bir hayli yüksek olduğu görülüyor. Medyadan duyduğumuz kadar yüksek, birde yansımayanları var ki onları düşünmek istemiyorum.
Gençlerin intihar etmesinin çoğu nedeni depresyon, şizofreni, zorbalık, sosyal izolasyon, yalnızlık, evdeki veya dışındaki kötüye kullanım gibi sosyal konular gibi zihinsel bozukluklarla bağlantılı olduğu belirtiliyor. Yine araştırmalara göre, erkekler intihar etmeye daha fazla meyillidir. Kadınlar erkeklere oranla daha fazla kararsız bir yapıya sahip oldukları için intihar ederken bir anda vazgeçebiliyor.
İntihar olaylarının bu kadar yüksek olduğu kentte bir diğer etkenin ekonomik nedenler olduğunu düşünüyorum. İşsizliğin had safhada olduğu kentimizde maalesef gençlerimizin ölüm haberlerini yazmaktan içimiz karardı. Bu gençler için iş kanalları artması lazım, bugün Gaziantep’te işsizlik yok gibi orada fabrikalarda çalışanların büyük kısmı Urfalılardan oluşuyor. Memleketinde iş bulamayan vatandaşlar ekmek derdi için başka illere gidiyor.
Başka illerde iş bulanan kendini şanslı hissediyor. İş bulamayan ise her gün bir sıkıntının içerisine giriyor. Sıkıntılar arttıkça zamanlar istemediğimiz intihar olayları ile karşılaşıyoruz. Devletimizin kentimiz istihdamı artıracak adımları hızlandırması gerekiyor. Yoksa borç yükü altında kalan vatandaşlar çareyi ölümde arayabilir.
Gençlerin neden intihar ettiğini uzmanların görüşlerine göre aktarıyorum.
İntihar girişiminde bulunan ya da ölen gençlerin çoğu zihinsel olarak sağlıklı duruma sahip değillerdir. Stresle, korkuyla, endişeyle boğulmuş hissediyorlar ve genç olma baskısıyla baş etmeyi zor buluyorlar. Reddetme, zorlu ev durumu, başarısızlık, ailedeki beklentiler, kopmalar ve kaos ile ilgili her şey onlara zor geliyor. Ölüm dışında bu durumların hiçbirinden kaçamayacaklarını ve toplumsal bir duruma sıkışıp kaldıklarını hissettikleri an intihara başvuruyorlar. Umutsuz ve korku intiharı tetikleyicidir.
Tüm bu nedenlerle birlikte ekonomik sıkıntılarda yer alıyor.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: