Doğayı kirletmeyin!
Doğanın havadan kirlenmesinin en büyük nedenlerinden biri artan hava kirliliğidir. Sanayi kuruluşları, üretim sonucu oluşan baca gazlarını Hava Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği’nde belirtilen kriterleri sağlamadan ve uygun filtre sistemleri geliştirmeden doğaya salmaktadırlar. Atmosfere salınan bu zehirli gazlar ve moleküller kükürt gibi asit yağmurları şeklinde denizlerimize ve doğamıza karışmaktadır.
2015 yılında yapılan bir araştırmaya göre atmosferdeki karbondioksit oranının ilk defa 400 ppm değerini geçtiği saptanmıştır. Bu da günümüze kadar etkisi az olan havadan kirlenme faktörünün artışa geçtiğini gözler önüne sermektedir Buda doğamızın kirlenmesine en büyük sebeplerden birisidir.
Bunlara birde Pilleri eklersek küçük boyutta olduğundan sokaklara ve doğaya rahatlıkça atılabiliyor. Tabii İnsanların bilmediği veya üzerinde durmadığı konu ise bir pilin doğaya ne kadar zarar verebileceğidir.
Piller, cıva, kadmiyum, çinko, kurşun, mangan, lityum, demir, nikel, kobalt gibi elementler içerir. Bu maddeler toprağa veya deniz suyuna karıştıklarında yok olmayıp zamanla içindeki elementlerle yeni bileşiklere yol açarlar. Yer altı sularına karışarak zarar verirler. Suyun içinde zehirlenmeye sebep olarak bölgedeki canlıların hayatını tehdit ederler. Hatta canlıların yok olmasına ve yaşam düzenin bozulmasına neden olurlar.
Atık pillerin etkileri, insanlar üzerinde nörolojik rahatsızlıklara; böbrek ve karaciğer fonksiyonlarının bozulmasına; tansiyon gibi hastalıkların ortaya çıkmasına da sebep olabiliyor, hatta zehirlenmelerle ölüme kadar varabiliyor.
Günümüzde okyanuslarda bulunan atık miktarı yaklaşık olarak 140 milyon tondur ve her yıl bu miktara 12 milyon ton civarında atık eklenmektedir.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: