Her insanın tüm insanlarla alakası var
Oysa ilmi, insani, edebi, ahlaki, içtima-i, hukuki, adilane bir incelemeyle araştırılınca; gerçekten "tüm insanlığı öldürmüş gibi" cümlesinin ne kadar hakkaniyeti ifade ettiği ortaya çıkar. Bu durum aynel yakin, hakkal yakin ve ilmel yakin olarak en amiyane bir sathı nazarla dahi görülür ve bilinip kabul edilir.
Evvela he bir insanın bir yaratıcısı var. Onun sahibi/maliki, Rezzak'ı, Mürebbi'si, Alim'i...hulasa bin bir esma ve sıfatlarıyla alakadar olduğu Rahim ve Rahman olan bir İlah'ı ve o ilahın kendisini insani erdemliliğe bağlı; Allah'a kul olma noktasında hakkı bilmesi ve uyması için görevli peygamberleri ve son peygamberi zişanın ümmeti olma hakikati ve ona göre gönderilmiş son kitap ve daha önceki kitaplara inandığı Rabbani hükümlere iman ettiği noktada bütün bu değerlere karşı sonsuz bir cahili cesaret, saygısızlık ve hürmetsizlikle haksız yere onu katlederek bütün bu değerlere karşı; bunun nasıl büyük bir zulüm olduğunu düşünmek bile insanı ürkütmeye, yapılan vahşetin dehşetini göstermeye kafi değil midir?
Çünkü, bir insanın Hazreti Âdem ve Havva'dan beri annesi ve babasından gelen bir biyolojik, sosyolojik, fiziksel ve kimyasal genetik soyu, sülalesi, nesebi vardır. Bu manada on binlerce, yüz binlerce ve belkide milyonlanca yıllık soylu olan bu hikmetli, hakikatli, aziz ve muazzam devamlılık esasına bağlı nesil inkıtaya uğramış oldu. Bu nasıl ve ne kadar büyük bir zulüm? Bunu düşünmek bile insanı ürkütmeye, yapılan vahşetin dehşetini göstermeye kafi değil midir?
Sonra bundan sonra kıyamete kadar kendisinden gelecek olan on binlerce, yüz binlerce belki milyonlarca erkek, dişi evlatları ve torunlarının soyunun, neslinin, nesebinin inkıtaya uğraması söz konusudur.Yine bu noktadan bakıldığında ve bunu ister sathi amiyane veya isterse ilmi derinlemesine düşünmek bile insanı ürkütmeye, yapılan vahşetin dehşetini göstermeye kafi değil midir?
Hem bu insanın yaşadığı an itibarıyla en az, iki adet nenesi ve iki adet dedesi var. kaç tane amcaları ve dayıları var. Kaç adet halaları ve teyzeleri var? Ekek ve kız kardeşleri kaçar kişidirler?Evli ise eşinin de bu şekilde aile efradı ne kadardırlar? Eşi, varsa eşleri ve ona göre çocukları ve torunları ne kadardırlar? İşte bütün bunların en kıymetli ortak noktası olan varlık, insanı öldürmek; bu açıdan düşünüldüğü zaman bile onlarca yüzlerce, binlerce insanın hakkı-hukuku, emeğinin sona erdirilmesi ve hebaen bitirilmesi...insanı ürkütmeye, yapılan vahşetin dehşetini göstermeye kafi değil midir?
Hem sonra bu insana o güne kadar dostluk, kirvelik, ortaklık, arkadaşlık ettiklerinin, yaptığı veya yapacağı vatani görev askerliği, kendisine okul, hastane, resmi veya sivil kurum ve kuruluşların verdiği hizmet ve emeğin, varsa yaptığı çalışmalar veya yapacağı plan ve projelerinin sona erdirilmesi, bitirilmesi insan olan insanı ürkütmeye, yapılan vahşetin dehşetini göstermeye kafi değil midir?
Biraz daha geniş düşünüldüğünde Hazreti Ademden o güne değin, yani öldürülen kişiye varıncaya dek, o muazzam soy şeceresinin şekillenmesinde milyonlarca yıllık doğan Ay ve Güneş'in, yıldızlar ve gezegenlerin, yağan yağmurların, doğup batan günlerle-gecelerle oluşan bunca zamanın, yerde biten bitki ve ağaçların, teneffüs edilen hava, su, ışık ve işlenen toprağın hasılı kelam karada, denizde ve havada oluşan tüm ilahi nimetlerin harcanması, kullanılması ve tüketilmesiyle meydana gelen böyle muazzam bir varlığın genetik haritası, soy ağacı neslinin başak'ı, meyvesi ve neticesi hükmünde olan ve bizzat kendisinin haksız yere öldürülmesi; insanı ürkütmeye, yapılan vahşetin dehşetini göstermeye kafi değil midir?
Ve demek ki insan öldürme noktasında geçmiş tarihlerden günümüze kadar, en çok Beniisrail Kavmi önde olduğu için Rabbimiz(cc) bin beş yüz yıl (15 asır) önce onların şahsiyetlerinde tüm insanlığa ferman buyurmuş:
مِنْ أَجْلِ ذَلِكَ كَتَبْنَا عَلَى بَنِي إِسْرَائِيلَ أَنَّهُ مَن قَتَلَ نَفْسًا بِغَيْرِ نَفْسٍ أَوْ فَسَادٍ فِي الأَرْضِ فَكَأَنَّمَا
قَتَلَ النَّاسَ جَمِيعًا وَمَنْ أَحْيَاهَا فَكَأَنَّمَا أَحْيَا النَّاسَ جَمِيعًا وَلَقَدْ جَاء تْهُمْ رُسُلُنَا بِالبَيِّنَاتِ ثُمَّ إِنَّ كَثِيرًا مِّنْهُم بَعْدَ ذَلِكَ فِي الأَرْضِ لَمُسْرِفُونَ ﴿٣٢﴾
Yani: "İşte bu yüzden biz, İsrailoğullarına şunu yazdık: Kim, bir insanı daha evvel öldürülen bir kişi karşılığında veya yeryüzünde fesat ve bozgunculuk çıkarma suçu gibi bir sebebe dayanmaksızın haksız yere öldürürse, bütün insanları öldürmüş gibi olur...." Nisa.4/32
Ve şanı yüce olan Rabbimiz(cc), vahyi semavi yoluyla; kıyamete dek eşsiz kanun, hüküm, adalet ve hukukun üstünlüğü fermanıyla şöyle der: "Kim de, bir kişinin hayatını kurtarırsa,(az önce kısaca izahına çalıştığımız gibi) bütün insanların hayatını kurtarmış gibi olur. Gerçekten elçilerimiz (gönderilen peygamberler ve onların yolunda vekaleti sürdürenler...) onlara, çok açık belgelerle geldiler; ama buna rağmen onların çoğu, yeryüzünde kötülük ve günahta (insan öldürme, ekolojik dengeyi bozmada tahripkar davranarak) aşırı gidenlerden oldular." Nisa.4/32
Öyle anlaşılıyor ki her insanın ilk Adem'(as)den son adama kadar tüm insanlarla, biyolojik, irsi, miras-i, ahlaki, edebi, içtimai, hukuki, adalet, fiziksel ve kimyasal konularda bile alakası var. Böyle bir varlığı haksız yere imha etmek ".....daha evvel öldürülen bir kişi karşılığında veya yeryüzünde fesat ve bozgunculuk çıkarma suçu gibi bir (cezai müeyyide olmaksızın, haklı bir) sebebe dayanmaksızın haksız yere öldürürse, bütün insanları öldürmüş gibi olur...." Nisa.4/32
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: