24 Temmuz 1908 tarihinde basında sansürün kaldırılmasının 114 yıl dönümü kutlu olsun. Bu özel tarihte genellikle devlet erkânları veya siyasetçiler basın mensuplarıyla bir araya gelerek bayramını kutlarlar. Fakat benim âcizane fikrim gazeteciler, basın emekçileri sansüre zorbalığa uğramadığı her gün onlar için bayramdır. Medya patronları tarafından sömürülmediği yaptığı emeğin karşılığını aldığı her günü bayramdır.
Ama ne yazık ki bırakın her günün bayram olmasını özel günlerde dahi hatırlanamayan basın emekçileri var bu kentte. Onların yerine üç kelimeyi yan yana getiremeyen medya patronları özel günlerde hatırlanıyor, değer görüyor, davet ediliyor. Sabahtan akşama kadar canla başla mücadele eden saha elemanları değil. Onları sömüren onların yaptıkları işi beğenmeyen hep daha fazlasını isteyen medya patronları hatırlanıyor, değer görülüyor.
Bugün bir gazetecinin zar zor ulaştığı ulaşmak için yoğun caba sarf ettiği bir devlet erkânıyla, ülkeye dair, kente dair üç sattır dahi yazamayan cahil medya patronları ellerini kollarını sallaya sallaya ulaşıyorsa, bilginin değil, vasfın ne kadar kıymetli olduğu görülüyor.
“Efendim şu gazetenin sahibi geldi odama al kızım” sesleri kulaklarımda çınlıyor. Pohpohlamaktan elleri yorulmayan gazetecilere de yazıklar olsun. Yaranmak için kalemini bilgisiz medya patronlarına teslim eden gazeteciler de büyük ayıp ediyor. Bu meslek bilgiliye saygı gösteren bir meslek sırf medya patronudur diye kaleminizi onurunuzu haysiyetinizi teslim etmeyi bırakın artık. Bana dokunmayan yılan bin yaşasın kafasından çıkın artık. Basın emekçilerini üç kuruşa çalıştıran medya patronlarının el eteğini öpmeye bırakın. Şu haberi yap, şu haberi yapma o bizim dostumuz ona saldır buna saldırma diyen medya patronlarının silahşörlüğünü yapmaktan vazgeçin.
Kent gündemine dair haberleri kaleme almaya çalışın. Övgüyle arşa çıkardığınız insanların kente dair yapmadıklarını yazmaya cesaret edin. Basın sansürü 1908 yılında kaldırıldı diyoruz. Aslında sözde kaldırıldı. Bu sefer medya patronlarının korkusuyla uygulanıyor sansür. Medya halkı bilinçlendirme aracıdır. Başkasına doğrultmak için kullanılan silah değil. Başkasın savunmak için güvenlik kalkanı değil.
Yorumlar
Kalan Karakter: