İnsanoğlu var olduğu günden bugüne daima bir veya birkaç zümre tarafından yönetilmiştir. Peki, lider olmak için sadece bilgi ve birikim yeterli mi?
Liderliğin bilgi, eğitim, başarıdan daha önemli bir özelliği var.
Yönetebilme sorumluluk alma gibi liderliğin en önemli özellikleri olduğu kanısındayım. Zamanla bazı şeyleri öğrenirsiniz, bilgi birikim ve tecrübe sahibi olursunuz fakat ruhunuzda bir yönetme ve sorumluluk alma yetisi yoksa ne kadar bilgi ve tecrübe sahibi olduğunuzu hiçbir önemi kalmıyor.
Liderlik; güç, başarı, önem, saygı gibi birçok özellikle birlikte düşünüldüğü için değeri önemsenmektedir. Bunlar yanlış değildir. Ama diğer yandan liderlik, aynı zamanda büyük bir sorumluluk getirir.
Herkesten lider olur mu? Sorusunun yanıtını vermeden önce yapılması gereken şeylerden birincisi; liderliğin bir sorumluluk olduğu gerçeğini vurgulamak olmalıdır. Gerçek lider sürecin içinde yer alarak insanları harekete geçirebilen kişi olmalıdır.
İkincisine gelince liderlerin sınırları ve mesafeleri olmalıdır. Ciddiyetsizlik bir lidere yakışmaz, sorumluluktan kaçmak, böyle gelmiş böyle gidecek tavrına takınmak, dünyayı ben mi kurtaracağım, bana dokunmayan yılan bin yaşasın demekle lider olunmaz.
Lider olmak ilk önce kendisine inanmak ve daha sonra kendisini liderlik yaptığı gruba inandırması demektir.
İnanılmayan kaideye alınamayan lafı yere düşürülen kişiden lider olmaz. Liderin kabul görebilmesi için kendi gibi davranması ve kendine güven duyması gerekir.
Olumlu bir izlenim, kendine güven, doğal bir koruma yaratacak ve başkalarının liderden ilham almasını sağlayacaktır. Bir liderin işteki rolü de, kişiliğinin doğal bir uzantısı olmalıdır. Eğer işteki rolü kişiliğini yansıtmıyorsa, ya lider değildir ve ona sunulan bir rolü oynamaya çalışıyordur ya da kendisine ters düşen bir sistem için çalışıyordur.
Gerçek liderler, kendi kişiliklerine ve temel kurallarına karşı şeyler yapmazlar. İletişimlerini ve eylemlerini kendi kişilik özelliklerini koruyarak gerçekleştirirler. Bunu yapmıyor ve iletişimleri, eylemleri kişiliklerini yansıtmayan, öğretiler üzerine kurgulanmış ise sorun olduğunda oyun biter ve kriz çıkar.
Güvensiz bir lidere kimse saygı duymaz ve onun için risk almaz. Velhasıl kelam herkesten lider olmaz.
Yorumlar
Kalan Karakter: