Günümüzde birbirleriyle karıştırılan vasıfların arasında yöneticilik ve liderlik kavramları söz konusu
bazen karıştırılır, bazen ise aynı anlama geldiği söylenir. Oysaki lider ile yönetici arasında büyük farklar var.
Lider insan ortak bir amaç doğrultusunda kitleyi hareket geçiren, kendisinin çizdiği yolun doğrultusunda insanların hareket etmesini sağlayan kişidir.
Kimsenin adına çalışmaz hiçbir kurum ve kuruluşa paye vermez. Arkasına aldığı kitleyle büyük şeyler yapma eğilimi içerisine girer.
Oturduğu mekân da söylediği sözle bile bir insanın lider mi? yoksa yönetici mi? Çok kısa sürede anlarsınız. Liderlik amaçları gerçekleştirmek için uğraşanları duruma göre uyarlayıcı, onların sorularını yanıtlayıcı bir roldür. Peki, aralarındaki farkı nasıl anlarız. Yönetici başkaları adına çalışan, önceden belirlenen amaçlara ulaşmak için çaba harcayan, işleri planlayan, uygulatan ve sonuçları denetleyen kişidir. Lider ise bağlı bulunduğu grubun amaçlarını belirleyen ve bu amaçlar doğrultusunda grup üyelerini etkileyen ve davranışa yönelten kişidir. Yönetici başkalarının saptadığı (örneğin işverenin) amaçlara hizmet ederken, lider amaçları kendisi belirler. Yönetici çoğu kez başkaları tarafından o göreve getirilirken, lider, içinde bulunduğu gruptan doğar ve aynı grubu davranışa yöneltir. Yönetici gücünü yasa, yönetmelik, tüzük gibi biçimsel yapıdan alırken, lider başkalarına iş yaptırma gücünü yasal yetkilerden değil, kişisel özelliklerden ve içinde bulunduğu koşullardan alır. Yöneticilik bir meslek uygulamasıdır, liderlik ise insanları etkileyebilme ve harekete geçirebilme işidir. Yöneticilik formel bir örgüt yapısı içinde gerçekleşirken, liderlik için formel yapı şart değildir. Yöneticilik tanımlanmış hedeflere ulaştıracak işlerin en etkin şekilde yaptırılması ile liderlik ise hedeflerin ve yapılacak işlerin belirlenmesi ile ilgilidir. Yöneticinin görev tanımı vardır, liderin görev tanımı yoktur. Yöneticilik, eğitim, ölçme, prosedürler vb. dayanan “bilimsel” yanı ağır basan bir iş, liderlik ise insanları kendi istekleri ile davranışa sevk edebilme, insanlara ileriye bakarak ulaşmaya değer saydıkları hedefler verebilme yani “sanat” yanı ağır basan bir iştir.
Onun için lider olmak başka kuklalar gibi yöneticilik yapmak başka.
Liderler hiçbir gerçeği dalkavukluk etmeden söyler, yönetici bazı gerçekleri evirerek veya başkasına çevirerek söyler. Yönetici takdir bekler, lider ise teşekkür. Yönetici azar işitmekten ses etmez, lider ise azar işitmemek için var olan bütün tabuları deler geçer.
Lider patronları bile yönetir, yönetici ise patronların sözü dışına çıkmaz.