Acı telaş başladı
Dünyanın birçok ülkesine ve Türkiye'nin kaliteli yemeklik pul biber ihtiyacının büyük bölümünün karşılandığı Şanlıurfa'da, isot hasadının başlamasıyla birlikte damlarda isot (pul biber) kurutma telaşı başladı.
Yarı çöl ikliminde olan şehrimizde güneş altında 45 dereceye varan hava sıcaklığında çalışan emekçi kadınlar, aile bütçelerine katkıda bulunmak için tarlada saatlerce çalışarak aile bütçesine katkı sunmaya çabalıyorlar.
Şanlıurfa'da her yıl Ağustos ayında başlayarak, Ekim ayına kadar devam eden pul biber yapımı çok meşakkatli bir iş durumunda. Birçoğu kendi tarlalarında yetiştirdikleri biberleri işlemek için çoluk çocukla birlikte evlerinin damlarında pul biber yapmak geçim sağlamak için çaba sarf ediyorlar.
Peki, bu kadar emek ve mücadele verilerek hazırlanan pul biberleri biz Şanlıurfalılar olarak neden tüm dünyaya ve Türkiye'ye pazarlayamıyoruz. Bizim en büyük eksikliklerimizin başında belki de bu geliyor.
Bizim Babalarımız, kardeşlerimiz, kadınlarımız ekimini yapıyor, isottun hasatını yapıyor, sonra isotu işleyerek pul haline yenilecek hale getiriyor ama iş pazarlamaya geldi mi sınıfta kalıyoruz. Aslında belki de en kolayı olan paketleme ve serbest piyasaya sürmek kalıyor. Zorluklarını biz çekiyoruz ama kaymağını başka şehirlere kaptırıyoruz. Bunun çok örnekleri var.
Öncelikle gidip görmek ve yerinde kim nasıl yapıyorsa bakmak lazım. Ya da pazarlama konusunda uzmanlardan bilgi alarak doğru yolu bulabiliriz.
Ege bölgesine gidin bakın tarları olan çiftçiler bir araya gelmiş bir kooperatif kurmuşlar, tarlada elde ettikleri mahsulü tüm çiftçiler bu kooperatife getirerek toplu halde piyasaya sürüyor. Tabi işim pazarlama kısmını kooperatifte bulunan uzmanlar yapıyorlar.
Çiftçiler sadece mahsulleri satıldıktan sonra gelip kooperatifte paralarını alıyorlar. Şanlıurfa'nın altını olarak bilinen ve evlerde meşakkatli yolculuktan geçen bizim isotumuzda hak ettiği değeri ve pazarlamayı inşallah en yakın zamanda bulur bekleyip göreceğiz.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: