Müze Kart
Evet, Göbeklitepe'den bahsediyoruz. Göbeklitepe Şanlıurfa'nın dünya'ya açılan en önemli tarih ve turizm kapılarından bir tanesi. Ve son günlerde Göbeklitepe alanına giriş ücretleri gündeme düştü.
Daha önceleri 30 TL alınan bu alanda girişlere 6 TL'lik bir zam geldi ve 36 TL'ye yükseldi.
Göbeklitepe öncesi bilinen en eski tarih 4 bin yıl öncesine dayanan ve İngiltere'de bulunan Stonehenge'e giriş ücreti TL bazında 107 liralık bir miktara tekabül ediyor. Yani Göbeklitepe'nin hemen hemen 4 katına denk geliyor.
Turizm alanında bizlerin İngiltere'den eksiği var mı? Yok. Hatta fazlamız var. Ama her ne hikmet ise 6 TL'lik zam insanlarımıza ağır geliyor. Oysaki bu alan bundan fazlasını bile hak ediyor. Geçtiğimiz yıllarda İstanbul Ayasofya cami müzesine bile girişler 60 TL'nin üzerindeydi.
Kimse bu konuda bir yorum yapmadı. Neden bu kadar yüksek gibi sözler havalarda uçuşmadı. Göbeklitepe gibi dünya tarihine ışık tutan bir yerin giriş ücretinin 36 TL olması neden bu kadar tuhaf geliyor onu anlamış değilim.
Bu ücreti ödemeye de gerek yok aslında nasıl diye soracak olursanız herkesin elinde bulunması gerektiğine inandığım müze kart ile bu sorun çözülebilinir. Düşünün müze kart'a 70TL ödüyorsunuz ve ülke genelinde bulunan müze alanlarına bir yıl boyunca sınırsız bir şekilde girebiliyorsunuz.
Bu bir nimet, evet gerçekten bu bir nimet. Düşünün her defasında misafirleriniz geliyor ve siz bu misafirlerinizi Göbeklitepe'ye götürüp gezdirmek zorunda kalıyorsunuz.
Sadece 5 defa gidecek olursanız ki bu bir müze alanı demek. 180 TL para ödemeniz gerekiyor. Fakat müze karta vereceğiniz 70 TL ile ülkenin her yerinde bulunan müzelere girebilme şansına sahip oluyorsunuz.
Elinde müze kartı bulunan vatandaşların öyle zam geldi pahalı oldu gibi tartışmalara girmesine gerek kalmıyor.
Alıyor müze kartını gitmek istediği yere istediği gibi giderek bir yıl süresince gezip o alanın tarihini daha rahat bir şekilde öğreniyor. Bir nimet amacına uygun kullanılırsa bu kadar güzel tat verir ancak.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: