Sıcaklar geldi
Uzmanlar aşırı sıcaklar hakkında şu şekilde bilgilerde bulunmaktalar. Aşırı sıcaklar nedeniyle terleyen kişilerin kasları gevşer, serin bir havayla karşılaşınca kas ağrıları ve kas tutulması yaşanabilir. O nedenle terliyken klimalı ve serin ortama girmeyin. Aynı zamanda aşırı serin olan mekândan dışarı çıkıldığında direkt sıcak havayla temas eden vücut kaslarında ağrı meydana gelir.
Sıcak havalar nemle birleştiği zaman kalp, tansiyon hastalarını olumsuz etkilemektedir. Vücuttaki aşırı su ve tuz kaybı, hastanın kan basıncında dengesizliğe neden olmaktadır. Kan basıncını kontrol altına almak için tuzu ve alkolü azaltmanın yanı sıra bol bol sebze, meyve tüketilmesi, şekerli besin ve içeceklerden uzak durulması gerekir.
Özellikle yaz aylarında fazlasıyla artmış sıvı ihtiyacı mutlaka karşılanmalı, sıvı tüketimi 2-2,5 litre arası tutulmalı, elektrolit dengesini korumak adına su ve ayran tüketimi artırılmalı, ister hazır ister taze sıkılmış meyve suyu tüketimi azaltılarak kan şekeri dengesi korunmalıdır. Özellikle sıcak havalarda ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınılmalı, meyve tüketirken içerdikleri şeker miktarı dikkate alınarak kontrollü olunmalı, beslenmede sebzeye ağırlık verilmelidir.''
Aşırı sıcak havanın insanlar üzerindeki psikolojik etkisinin "Termal stres" olarak tanımlandığını ifade eden Karakaya, "Termal stres tahammülsüzlük, çabuk sinirlenme, dikkat-konsantrasyon sorunları, baş ağrısı, baş dönmesi, uyku ve iştah sorunlarına yol açabilir. Aynı zamanda depresyon, kaygı bozukluğu, bipolar bozukluk gibi ruhsal bozuklukları olan kişilerde var olan ruhsal belirtilerin alevlenmesinin veya ortaya çıkmasının nedeni olabilir." diye konuştu.
Aşırı sıcakların yarattığı olumsuz ruhsal etkilerden korunmak için bol miktarda sıvı tüketmek, öğle saatlerinde dışarıda bulunmamak, yürüyüş ve düzenli egzersiz yapmak, aşırı yorgunluk yaratacak durumlardan kaçınmak gerekir. Termal stresin etkilerinden korunmak için aynı zamanda sosyal hayata katılmak da yararlı olacaktır.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: