Aile hekimleri neden randevulu hasta kabul sistemine geçtiler?
Lakin, bazı şeyleri de dile getirmemek olmaz fikrindeyim, sözüm ona aile hekimleri neden randevulu hasta kabul sistemine dahil oldular, buna pekte anlam veremiyorum.
Zaten baktıkları hasta sayıları, belli ve birinci basamak sağlık hizmeti vermekteler, yani önem derecesi çok düşük olan bir sağlık hizmetinden bahsediyoruz.
Bir aile hekimliği zaten en az 2 doktordan oluşuyor ve hemşireler ve tıbbi bilgi işlemi de hesaba katarsak, makul şekilde, hizmetlerini verebiliyorlar.
Yani kısacası pek yoğun olmayan bir durumdan bahsetmekteyiz hal böyle olunca randevu almak, basit olan bir hizmeti, ulaşılmaz hale getirmek demektir.
Birinci basamak sağlık hizmetini dahi, randevulu sisteme geçirip, ulaşılmaz yapmak ne derece mantıklıdır?
Bunu da düşünmek lazımdır, bu sistem ister istemez, özel hastanelere yoğunluğu artıracaktır, tabi ki de kaliteli hizmetten yanayız, bu yüzdende ister istemez özel hastaneye toplum kayacaktır.
Aile hekimlerinin %90 yoğun değildir, birde üzerine randevulu hasta kabulüne başlamış olmaları, ne derece mantıklı bir gerekçedir, bunu da anlamış değilim.
Düşünün yaşlı teyzenin, amcanın gidip oralarda geri dönüşünü, ya da çocuğuna kan tahlili yapmak isteyen bir ailenin, ya da hasta olmuş bebeğine, tedavi ettirmek isteyen annenin, oraya randevu alıp gitmesi, ne kadar mantıklı?
Birinci basamak sağlık hizmeti sunan bir yerin, amacı nedir?
Şartsız şurtsuz hizmet sunmak değil midir?
Zaten cerrahi operasyon gerektirmiyor, genelde hastalar basit şikayetlerle gidiyorlar, aile hekimlerine, kendi aralarında hastaları paslaşmalarını da gündeme getirmiyorum, sanki kendisi ordaymış gibi, diğer doktor arkadaş bakıyor diğer kayıtlı hastaya, maaşlarda zaten yatıyor.
Aile hekimliği verimli bir şekilde çalışmamaktadır ve büyük bir maaş yükü olarak da karşımıza çıkmaktadır.
Ben derim ki, aile hekimlikleri belli merkezlerde birleştirilsin ve gerek hemşire kapasitesi gerekse diğer destek birimleriyle, tam teşekküllü vip küçük hastane alt biri mi gibi çalışsın, hem doktorlarımız, monoton sıradan ilaç yazmanın dışında, faaliyetlerini ortaya koyarlar ve mesleki körleşme yaşamamış olurlar hem de daha fazla tecrübe kazanarak, sağlıkta kalifiye personel yetişmesine olanak sağlanmış olur.
Benim söyleyeceklerim bu kadar, umarım bir noktada ışık tutan bir yazı olmuştur, iyi hafta sonları diliyorum sizlere.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: