E-Ticarette son yıllarda muazzam bir büyüme yaşandığını herkes görüyor. 2021 verilerine göre 2.14 milyar insan online alışveriş yaptı. 2040-2050 yılları arasında genel ticaretin %98'nin online gerçekleşeceği düşünülüyor.
İşte bu gelişen ve büyüyen pazar içerinde, Amazonu gözden kaçırmamanız gereken lokomotif güçtür. Amazon, aylık ziyaretçi sayısı 5.3 milyar ile en büyük E-ticaret platformunun yanında, en büyük arama motorlarından bir tanesidir. Mütevazı bir başlangıç ile kitap satarak ile başlayan Amazon, Bugün küçük ve orta ölçekli işletmelerin tüketiciyle doğrudan iletişime geçtiği en büyük dijital alışveriş platformu.
Devrimsel teknolojisi, ekosisteme kazandırdığı model ile uygun fiyat, hızlı teslimat ve çeşitlilik ile ABD de lider pazaryeri olması şaşırtıcı değildir. Menşei olan ülkede E-ticaretin %60'na yakını Amazonda gerçekleşiyor. Amazon'un 2021 cirosu, 470 milyar dolar, Türkiye'nin 2021 ihracatı: 225 milyar dolar ilginç değil mi? Açıkçası büyümek, ölçeklenmek için amazon gibi düşünmek zorundasınız.
Üretici ve perakende sektörümüz artık teknoloji ile tanışmalı, büyük pazarlara odaklanmalıdır. Rakiplerinizden sıyrılmanın en önemli unsurlarından biri stratejinizdir. Stratejinizin en önemli ayağını daima müşteriler oluşturur. Amazonun müşteri odaklı modeli ise ''müşterinin'' asıl olduğunu kanıtlar cinstendir.
E-Ticaret penetre olmanın maliyeti her geçen artıyor. Pazara her gün yeni satıcılar ve yeni markalar giriyor. Bugün, Amazon'da satış yapmaya ve marka süreci başlatmanın maliyeti ile 5 yıl sonraki maliyetler kıyaslandığında can sıkıcı sonuçlar ile karşılaşacaksınız. Gün bugündür! Üret, daha fazla üret, katma değerli olarak, doğru pazarda doğru müşteriye sat.
Aksi takdirde aşağıdaki tabloyu değiştirmek mümkün olmayacaktır. Tablo öneminin ne boyutta olduğunu gösteren cinstendir. Yeni istihdam alanları açmanın yolu ürütmekten, yeni pazarlardan geçiyor. E-ihracat doğru çıkış noktasıdır.
Şanlıurfa’nın ihracat verilerine bakıldığında, ihracatın göz kamaştırmadığı ortadadır. Ancak, ihracatın satın alma gücü zayıf ve siyasi istikrarsızlığın zirvede olduğu komşu ülkelere yapılması temel nedendir.
Şanlıurfa ihracatında lokomotif ülkeler, Irak, Suriye, Nijerya'dır. ABD ve Avrupa'ya yapılan ihracat kayda değer değildir. 2020 yılında dünya çapında perakende e-ticaret satışlarının 4.206 trilyon dolar, 2021 yılında 4.927 trilyon dolar, 2022 yılsonunda 5.695 trilyon dolara ulaşması beklenmektedir.
Bu denli hızlı büyüyen bir pazarda, Şanlıurfa, Amazon, eBay, Etsy gibi güçlü platformlarda ne satabilir?
Tekstil ve Hammaddeleri Yaş Meyve ve Sebze, Elektrik-Elektronik, Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri, Cam ürünleri, Kağıt ve Orman Ürünleri, Makine ve Aksamları, Seramik ve Toprak Ürünleri
Hem Türkiye'nin hem de Şanlıurfa’nın asıl konusu E-ihracat olmalıdır. Çünkü E-İhracatta henüz yolun başındayız ve alınması gereken uzun bir yol var. E-ihracatın, Genel İhracattaki payı %2-3 bu oran çok yetersiz.
Türkiye'nin e-ticaret ve e-ihracat potansiyeli büyümeye devam ediyor. Önemli olan Şanlıurfa’nın bu pastadan nasıl bir dilim alacağıdır.
Yorumlar
Kalan Karakter: