Öncelikle merhaba sevgili okurlar, sözüm ona bir meslek düşünün, hayatımızın tam merkezinde, bir meslek düşünün eğitimde gençlerimizi yönlendiren…
Her geçen gün giderek önemi bir kar topu gibi büyüyerek artan, ama geri dönüt olarak, hala kendi yağında kavrulmaya esir bırakılmış bir meslek olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bugün gerek E.KOÇLUĞU- gerekse REHBER ÖĞRETMENLİĞİ, adı altında yapılan görevler basite alınmamalı, o şekilde de lanse edilmesine dahi göz yumulmamalıdır.
Bu güzide meslek, sadece öğrencilere haftalık kuru bir ödev vermez, onların psikolojik desteklenmesini de sağlar.
Bunu yaparken aileleri de içine alacak kapsamlı bir yol ve yöntem sürdürür, peki sadece bu mu?
Bu meslek erbabının görevi tabi ki de sadece bunlar değildir, öğrencilere yıl içinde okutulacak kitaplardan tutunda, yapılacak denemelerin kalitelerini belirlemede idareye fikir ve öneri sunar.
Rehberlik servisi yeri gelir bir idare, yeri gelir tercih danışmanlığı, yeri gelir kitap ve ders çalışma yöntemi sunarak öğrenci ve veliler için bir bilirkişidir.
Yeri gelir, kurum hocalarının açığını kapatan bir el freni görevi görür, öğrencilerin net bazlı analizlerini yaparak hocalara fikir verir, aynı zamanda bunu aileleriyle de periyodik olarak paylaşarak, ailelerin yanlış yönlendirilmesine engel olur.
Bundan dolayı, eğitim kurumları, rehberlik sistemini hafife almamalı, hatta derinlemesine onların ihtiyaçlarını realist olarak gidermelidir, bugün rehberlik servisi çok yol kat etmesine rağmen, ücretler konusunda hala istenen seviyelerde olmadığı nettir.
Bugün bir branş hocası derse girip çıktığı zaman, mesele artık bir sonraki dersi düşünmek olduğundan, rehberlik servisinde durum çok farklıdır, öğrenciyi derslere hazırlayarak onların motivasyonunu ayakta tutar.
Öğrenci ve velilerin sabırlı olmalarını ve her şeyin aniden gerçekleşmeyeceğini dile getirerek öğrencilerin depresyona girmemesi için elinden geleni yapar, öğrencilere aşama aşama gelişim tabloları ve çalışma metotları göstererek, onların gelişimine katkıda bulunur.
Rehberlik servisi, aileler, öğrenciler ve dershaneler arasında bir üçgen görevi gören bir hayat üçgenidir.
Meseleyi böyle anlamalı ve rehberlik servisimizi sağlamlaştırmalıyız, rehberlik servisi olmayan kurumlar, daha çok ataerkil şeklinde yönetilen, öğrenciden uzak, esnek olmayan, kuralları sert olan, binalara dönüşür, öğrenci odaklı, olmayan kurumlar, gerilemeye ve hatta yalnızlaşmaya mahkûmdur diyorum, umarım bir nebzede olsa, bu güzide mesleği yapan arkadaşlarıma bir ışık olur diyorum. Ve ümit ediyorum, rehberlik ve koçluk yapan meslektaşlarımın da ilerde, daha önemli bir konuma yani, gerek maddi ve gerek manevi olarak durumlarının daha iyiye gitmeleri hususunda olanak sağlayan bir çalışma olması dileğiyle diyorum.
Herkese 2025 yılının sağlık esenlik ve kariyer noktasında daha da ileriye gitmeleri dileğiyle dileklerimi sunuyorum…
Yorumlar
Kalan Karakter: