Kişisel iletişim ve psikolojik tatmin
Toplum olarak bütün faaliyetlerimizde sonuca odaklı bir davranış sergilediğimiz için, pek fazla süreçle ilgilenmeyiz, bizim için önemli olan, sonuç başarılımı yoksa değil mi üzerinedir.
Bu aslında çok önemli bir durumdur, yani ahlak kavramlarında yer etmiş bilimsel noktada bir değeri olan; SONUÇSALCILIK(teleoloji) felsefi bakış açısını farkında olmadan benimsemiş bulunmaktayız.
Bu bakış açısının en temel özelliği şöyledir: Eylem iyi ya da kötü değildir eylemin sonucu o eylemi iyi veya kötü yapar, Eylemden etkilenenlere sağladığı fayda önemlidir, faydaya göre iyi ya da kötü ölçülür.
Örneğin aileler olarak yetiştirdiğimiz aile bireylerinin zaman zaman kötü alışkanlıklar sergilemelerinden dolayı kendimizce çaresiz kaldığımız ve onaylamadığımız noktalar olmuştur.
Örneğin küçük yaşta alkol, sigara gibi benzeri alışkanlıkları benimsemiş aile bireylerinin durumunu çözmek için nelere başvurmamız gerektiğini bilemeyiz ya da kendimizce sonuca odaklı geç kalınmış önlemler almaya çalışırız. Fakat aile bireyleriyle sürekli iletişim halinde olup onlara kendimizin önderliğinde onlara rol model olmayı aşılamalı ve süreç içerisinde onları güzele iyiye yönlendirmeliyiz ve psikolojik tatmin düzeylerini yukarlara çekmeliyiz. Aile bireylerine karşı sergilediğimiz tutum ve davranışlar zaten onların iyiye ya da kötüye yönelten bir mesaj değil midir?
Çocuklar yetiştirilirken onlara sevgimizi belli ettirmeli ve onlarında düşüncelerinde aileye topluma karşı bir aidiyet duygusunu aşılamalıyız. Hataya meyilli bireyleri de profesyonel destekler alarak doğruya güzele yönlendirmek bizim en önemli görevlerimiz arasında olduğunu da unutmamamız gerekir.
Özet olarak kişiler arası iletişimlerimizde sürece dayalı olunması yani süreç içinde olası krizleri önleye bilme noktasında gerekli adımları atmalı ve aile bireylerinin psikolojik tatminlerini sağlamalıyız. Yoksa bazı sonuçların telafisi olmaz ve telafisi zor bir dönemece girmemiz kaçınılmaz olur.
Bana kıymetli zamanınızı ayırdığınız için sizlere minnettarım, bir başka haftalık yazımda görüşmek üzere esen kalın.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: