Güzel ahlak imandan sonra belki de Müslümanın en belirgin vasıflarının başında gelir. Ahlakı güzel olan Mü’min namaz be diğer ibadetlerle elde edemediği dereceleri bu hasleti neticesinde elde eder.
Nitekim Peygamberimiz (sas ) bu kokuda şöyle buyurmuştur: “Güzel ahlak, güler yüz, iyi ve güzel şeyleri yaygınlaştırmak ve başkalarına rahatsızlık vermekten kaçınmaktır. Nitekim Peygamber Efendimiz "Kıyamet gününde mümin kulun (amel) terazisinde güzel ahlaktan daha ağır gelecek bir şey yoktur. Allah, söz ve fiilleri çirkin kimselere öfkelenir.”
Güzel ahlakın kapsamına komşuluktan babalığa, ticaret ahlakından yolda yürümeye kadar birçok husus girmektedir. Ahlakı güzel insan bu hasletini hayatının her anına ve alanına yaydığı için toplumun içerisinde müstesna bir değere sahip olur. Peygamberimiz (sas) bir başka hadisinde ise şöyle buyurmuştur: “ Sizin en hayırlınız ahlâkı en güzel olanınızdır.” Bu hadisten güzel ahlakın insanın derecesini yükseltecek bir fazilete sahip olduğunu anlıyoruz.
Bir başka hadiste ise Sahabe efendimize: “ İnsanların cennete girmelerine en çok vesile olan şeyler nelerdir" diye sorduklarında Peygamber efendimiz(sas) "Allah'tan sakınmak (takva) ve güzel ahlâktır" buyurdu. "İnsanların cehenneme girmelerine en çok sebep olan şeyler nelerdir" diye sorulduğunda ise Allah Resûlü (sas) “Ağız/dil ve cinsel organlarıdır" cevabını verdi.
Güzel ahlak Mü’mini cennete ulaştıran Haşmet’lerin başında gelmektedir. Asrımızda günahların çoğalması neticesinde ibadet etmenin zorluğu dikkate alınacak olursa bu ikram unutulmaması gereken bir hediye gibidir.
Rabbim ahlakımızı kemâle erdirsin ve bizleri sevdiklerinden ayırmasın. Allah’a emanet olunuz.
Yorumlar
Kalan Karakter: