İbadet Ayı: Ramazan
Kuran-ı Kerimde orucun bize farz kılındığı ayette Rabbimiz Teâlâ buyuruyor:
“Ey iman edenler! Oruç sizden önce gelip geçmiş ümmetlere farz kılındığı gibi size de farz kılındı. Umulur ki korunursunuz.”(Bakara 2/183) zikredildiği gibi oruç insanı birtakım günahlardan korur ve takvaya ulaştırır.
Bir hadisi kutside Rasulullah efendimiz (sav),Allah Teâlâ'nın şöyle buyurduğunu bildirmektedir;
“İnsanoğlunun yaptığı her iyiliğin karşılığı, on katından yedi yüz katına kadar sevapla katlandırılarak verilir. Oruç bundan müstesnadır. Çünkü o, benim için yapılmıştır ve onun karşılığını da bizzat ben vereceğim.”(el-müsned, 2/266)
Oruç ibadetinin karşılığı o kadar yüksek ki Rabbimiz Teâla onun karşılığı yanımdadır buyuruyor. Hakikaten Ramazan ayının ağustosun sıcak günlerine geldiğini de düşünürsek ecrinin ne kadar fazla olduğunu anlamamızı daha da kolaylaşır.
Ramazana has bir diğer ibadette Teravih namazıdır. Peygamberimizin (sav) Ramazanda kılmaya başladığı ve Hz. Ömer (r.a.) zamanında 20 rekât olarak kılınmaya devam edilmiş ve günümüze de bu şekilde gelmiştir.
Peygamberimiz (sav) müekked bir şekilde kılmamıştır. Sebebi ise Ümmetinin üzerine farz kılınmasından korkmuştur.
Bütün ibadetlerin kat kat sevaplandırıldığı bir ayda, böyle bir sünnetin icra edilmesi de çok faziletli bir ibadet olacaktır.
Ayrıca mühim olan bir başka ibadet ise sadakaların bu ayda arttırılmasıdır. Son günlerde açlık ve susuzlukla boğuşan Müslüman kardeşlerimizi de düşünürsek onlara yardım etmemiz ve sadakalarımızı onlara göndermemiz de ayrıca Müslüman olarak bizim vazifemizdir. Oruç tutup açlığı ve susuzluğu çektiğimiz bu günlerde aç olan kardeşlerimizi daha iyi anlıyoruz.
Sonuç olarak Ramazan bir hasat mevsimi Müslümanlar için. Bundan dolayı ne kadar ibadet edilse azdır. Dikkat etmemiz gereken husus ise bu kazanımların dedikodu, gıybet ve yalan gibi günahlarla heba edilmemesidir. Yani çok kazandığımız bu ayda çok kaybetmemek.
Selam ve dua ile….
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: