Ne yapmalı? Nereden başlamalı?
Bu konuda Hz. Peygamber (s.a.s) şöyle buyurmuştur; “Günahından tövbe eden kimse, günahsız kimse gibidir.” (İbn Mâce, Zühd, 30) Günah, işlendikten sonra vicdanı ve imanı olan herkese pişmanlık olarak geri dönen bir illettir. Bu pişmanlık günah işleyeni bu kötü fiilden uzaklaştıracak bir kuvvete sahiptir. Günahtan uzak kalmak için tövbe eden kimsenin tövbesinde samimi olması gerekir. Tövbe manevi olarak bir girdaba sürüklenen insanın yeni bir hayata başlamak ve bir şeyleri düzene koymak için hareket edeceği tek noktadır. İşlemiş olduğu günahın yükünden kurtulduğu, vicdanının rahatladığı ve iyilik işleme azminin belirdiği bir başlangıç noktası.
Başlangıcın iyi olması yapılan hayırlı işlerin hayırlı bir şekilde devam etmesi açısından önem arz etmektedir. Bir insan düşünün ki yapmış olduğu günahın hiçbir eserini taşımak zorunda kalmadan hayatına devam edebilmektedir. Bu şekilde yoluna devam eden Müslümanın hata yapma ihtimali hiç şüphesiz günahın kasvetinde boğulanlara nispeten daha az olacaktır.
Merhametlilerin en merhametlisi Rabbimiz kulunun günah kirinden kurtulmasını istemektedir. Bunun için tövbeyi yaratmış ve yapılan tövbelere de icabet edeceğini bildirmiştir. Ayrıca Rabbimiz kulunun tövbe etmesine sevinerek memnun kalmaktadır. Hz. Peygamber (s.a.s) bu hususa şöyle dikkat çekmektedir; “Biriniz kaybettiği hayvanını bulduğu zaman ne kadar seviniyorsa, muhakkak Allah da sizden birinin tövbesine bundan daha çok sevinir.” (Müslim, Tövbe, 2) Bu müjde karşısında bizlere düşen tövbe ipine sarılarak Rabbimizin rahmetine sığınmaktır.
Rabbim yapacağımız tövbeleri kabul buyursun. O’nun tevfik ve inâyetiyle…
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: