Bilim insanları, kilo verme sürecinde, size yemek yeme zamanının geldiğini söyleyen vücudunuzu dinlemenin aslında daha iyi olduğunu söylüyor. Birçok popüler diyet, örneğin kalori sayarken veya sadece günün belirli saatlerinde yemek yerken, açlık hissini görmezden gelmek üzerine kuruludur.
New Jersey’deki Rutgers Üniversitesi’nin araştırmalarına göre, iştahımıza güvenmek ve acıktığımızda yemek (sezgisel olarak yemek) psikolojik ve fiziksel sağlığımız için daha iyidir. Daily Mail’de yer alan habere göre, çalışmada, sezgisel olarak yemek yiyenlerin, yiyecek alımını kısıtlayanlara göre daha az kilolu ve vücutlarıyla daha mutlu hissetme olasılıkları daha yüksekti. Araştırmacılar, vücudumuzun sinyalleriyle uyum içinde olmanın “en son moda diyet veya beslenme planını” takip etmekten daha önemli olduğunu söyledi.
Çevrimiçi olarak yapılan ankette, sekiz ülkede 6.000’den fazla genç yetişkin, bir bireyin sağlıklı mı yoksa sağlıksız mı olduğunu ölçen benlik saygısı ve vücut kitle indeksi (BMI) hakkındaki soruları yanıtladı. Araştırmacılar, sezgisel, duygusal ve ölçülü olmak üzere üç yeme stiline baktılar. Sonuçlar, sezgisel beslenenlerin daha yüksek benlik saygısına ve daha düşük ağırlığa sahip olduğunu ortaya çıkardı. British Journal of Health Psychology’de yazan bilim insanları, yeme stillerinin insanların kendileri hakkında nasıl hissettikleriyle bağlantılı olabileceğini söylediler. “Bazen kilo durumuyla bulunan ilişki göz önüne alındığında, bu yeme tarzlarının bireyin gerçek tüketimini etkileyebileceği sonucuna varabiliriz” diye eklediler.
Gece acıkmaları can sıkabiliyor
Yukarıda açıklamaların hepsi yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkmış. Bu araştırmalarda gece acıkmalarıyla ilgili herhangi bir veri ve istatistik gözüme çarpmadı. Gece acıkmaları hemen hemen herkesin yaşadığı bir durum haline geldi günümüzde. Geç saatlerde yemek yerseniz, kilo almanız kaçınılmazdır. Bunu bu işle ilgilenen herkes söylüyor. Ayrıca çeşitli mide rahatsızlıklarına da davetiye çıkardığı biliniyor.
Gece yeme sendromu tam olarak, akşam yemeğinden sonra günlük alınan kalorinin %50'sinin geç saatlerde alınması ve bunun haftada en az üç gün, üç gece uykudan uyanarak yapılmasıyla ortaya çıkar. Kişi bunu uykudan uyanıp yapıyorsa ve üç ay boyunca tekrarlıyorsa gece yeme sendromundan şüphelenmek gerekir. Toplumda çok yaygın olarak görülen geceleri kalkıp atıştırmak bir çok sağlık sorununa neden olurken uyku düzenini de olumsuz yönde etkiliyor. Bir yeme davranışı bozukluğu olan geceleri atıştırmak insan sağlığını olumsuz yönde etkiliyor.
Bölgeden bölgeye ilden ile değişen tercihler
Araştırmalar bunu söylüyor. Peki, acıkınca akla ilk gelen yemek ne diye sorarsam çeşitli cevaplar alacağımı biliyorum. İçine ekmek doğranmış annenin yaptığı patates yemeği, lahmacun, çeşitli kebaplar bu bölgeye değişiyor tabi, börek, en kolay yemeklerden olan yapılması değil alınması olan pizza, menemen, sucuklu yumurta ciğer ve son olarak çiğköfte gibi cevaplar alırız. Dikkat edildiyse verilen cevaplar bölgeden bölgeye şehirden şehre değişiyor.
Araştırmalar olsa da büyüklerimiz söylediği her zaman kulağımıza küpe olması gerekiyor büyüklerimizin bir bildiği herhalde vardır. Azı karar çoğu zarar denilerek yemek yenilmesi her zaman öğütlenmiştir. Bu sözün ardından can boğazdan geliri söylemişlerdir.
Yani anlayacağınız yaşamak için sağlıklı ve düzenli bir şekilde yaşamanın şart olmasıdır.
Sağlıcakla kalın.
Yorumlar
Kalan Karakter: