İnsanoğlunun karakter ya da duygu durum değişikliğini belirtmek için kullandığı dramatik ifade. Bu karakter veya duygu durum değişikliği de nedir diye soracak olursanız şöyle derim. Bir günlüğüne de olsa aslında özlemi yansıtıyor, fakirken zengin olmayı isteği oluşturuyor, erkekse kadın olmayı, kadınsa erkek olmayı diliyor ve son olarak rutin olarak neyi yapıyorsa veya hangi rolü almışsa tersi olmak istiyordur. Bunun özlemiyle yanıp tutuşuyordur.
Bir gün olsa bile kendine yeteceğini düşünüyordur insanoğlu. Artık ne kadar sıkılmışsa kendine biçilmiş olan rolü yapmaktan. Bir gün olsa bile bir günlüğüne bile kendine yeteceğini düşünüyordur.
Her gün işe giden kişi o gün işe gitmek istemiyordur. Canının her istediği yapmak için o gün işe gitmek istemiyordur. İşe gitmediği gün her türlü çılgınlığı yapacağını düşler. Gerçi onun tutan hiçbir şey olmamasına rağmen yine bir umutla o günü bekler.
Yapmak istediklerini zaten yapamaz o buruklukla zaten yarın yine işe gidecektir. Onun özlemi işe gitmeyeceği bir diğer güne kalmıştır artık.
Her insan zaten istediğini elde edememektedir. Kaygı veya endişe, deneyimlediğimiz gerilim, bunaltı ve sıkıntı halidir. Hafif kaygı yaşamın normal bir parçasıdır. Birçoğumuz günlük yaşamda değişik konularla ilgili kaygı duyuyoruz.
İş stresi, trafik, sınavlar, sağlık sorunları, para, çocuklar ve aileyle ilgili sorunlar birçok insanı kaygılandırıyor. Aslında kaygı, bir ölçüde bizim günlük sorunlarla baş edebilmemiz için hazırlıklı olmamızı, bir tehlike durumunda da hızlı karar vermemize yardımcı olur, dış ortama uyum çabasında koruyucu bir tepkidir. Normalde bu tür kaygı hafiftir ve baş edilebilir düzeydedir.
Kaygı veya endişenin sonucu ise sinir olarak karşımıza çıkıyor. Geçtiğimiz günlerde yayınlanmış bir araştırma dikkatimi çekmişti. Türkiye'nin En Mutlu ve Mutsuz İlleri Açıklandı başlıklı araştırmada Şanlıurfa’nın kaçıncı olduğunu merak ettim. Mutlu olmadığımızı biliyorum ama sıralamayı da merak ettim. İllerin mutsuzluk sıralamasının yapıldığı sonuçlarda; Diyarbakır’da mutsuzların il nüfusuna oranı yüzde 24,75 olarak açıklandı. İlk sırada olmamamız beni şaşırttı.
Hemen 2. Sıraya baktım. Tunceli, yüzde 24,2’lik oranla en mutsuz 2'nci şehir olmuştu. İlk 2 sırada Şanlıurfa yoktu ardından Şanlıurfa ise yüzde 21,04’lük oranla 3’üncü sırada yer aldı. Mutsuzlukta ilk 3 sırada yer alan Şanlıurfa’ya şaşırmadım değil. O kadar kaygıya, endişeye, umutsuzluğa rağmen mutlu olduğumuzu düşünüyordum. Demek ki görünenle bilinen aynı değil. Peki, en mutlu il neresi diye de baktım. Türkiye’nin mutsuzluk oran sıralamasında son sırada yer alan Isparta, en mutlu il olarak kayıtlara geçti.
Araştırma nasıl yapıldı onu bilemiyorum. Bana mutlu musun diyen soran eden olmadı Şanlıurfa’da kime sormuşlar ben duymadım görmedim neye istinaden mutluluk verileri. Bu konu da çok önemli.
Size mutlu musunuz veya mutsuz musunuz diye soran oldu mu?
Her türlü soruna rağmen en güzel şeylerde biridir mutluluk.
Mutlu olun ve mutlu kalın.
Yorumlar
Kalan Karakter: