Çok düşünmeyin
Wikipedia’da düşünme sistematik ya da rastlantısal olarak düşünce (fikir) üretimi ile sonuçlanan zihinsel bir süreçtir diyor. Birde düşünmenin ifade edilmesinde tek aracın dil olmadığı da belirtiliyor. Resim, hareketli görüntü, ses, mimik ya da beden hareketleri (jestler) de düşünceleri ifade etmekte kullanılabiliyormuş. Güzel bir şey bu durum. Bazen insan ne düşündüğünü kelimelere dökemiyoruz o zaman da mutsuzluğu artıyor.
İnsan hayatinin temelini teşkil düşünmedir. Çünkü mutluluğumuz, mutsuzluğumuz; iyimserliğimiz, kötümserliğimiz; başarı veya başarısız olma anlayışımız, sevme veya sevilmeme, hoş görme veya öfkelenmenin temeli düşünce yapımıza bağlıdır. Düşünce gücünün eğitilmesi insanın kendini geliştirmesini ve ideal iyi ve huzurlu hayati insana sağlayabilir.
Düşünme deyince yapılan anketlerde, sokak röportajlarında ve bilimum bir şey istenilen durumlarda sorular her zaman basmakalıp olarak soruluyor. Anketlerde seçim olsa kime oy verirsiniz diye soruluyor, sokak röportajlarında filan belediye başkanı başarılı mı diye soruluyor, şu ürünü kullanıp beğendiniz mi gibi sorulara sorularak kişinin fikri alınmaya çalışılıyor. Kişi de sorulan soruya güzel bir cevap verebilmek için düşünmeye başlıyor. Şu partiye oy veririmi fazla düşünmüyor. Düşünülseydi her şey farklı olabilirdi günümüzde. Düşündüğü tek soru belediye başkanı başarılı mı? Sorusu aslında ona da tam olarak bir düşünme yapıp cevap vermiyordur. Hemen etrafına bakmaya başlayıp ona göre cevap veriyordur.
Asıl sorulması gereken soruları biliyor musunuz nedir? Mutlu musunuz? Mesela, Umutlu musunuz? Veya en son hangi kitabı okudunuz gibi soruların sorulması istenileni elde etmede güzel sonuçlar çıkarır. Bazı yazılarda kitap önerilerim oluyor. Bu yazıda ise NigelWarburton’ın yazmış olduğu A’dan Z’ye Düşünmek kitabını öneriyorum.
Okuyan kişiye ve dolayısıyla çevresine bir argümanın nasıl kullanılacağını öğreterek iyi bir argümanı kötü bir argümandan ayıran gücü kendilerinde bulmayı sağlayan bir kitap A’dan Z’ye Düşünmek. Tabii ki okursanız size içinde bulunduğunuz herhangi bir tartışmayı kazanma garantisi sunmuyor ama eleştirel düşünmenize ve kendi argümanlarınızı sınayarak tartışmalarda görüşlerinizi daha sağlam bir temele oturmuş bir şekilde savunmanıza yardımcı olabilir.
Hep mutlu ve umutlu kalın. Çokta düşünmeyin
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: