Son günlerde özellikle 3 harfli marketlerin durumu 7’den 77’ye, gencinden yaşlısına ve siyaset tarafından yani herkes tarafından sorgulanmaya başlandı. Sorgulanması için hiçbir zaman geç kalınmamıştır diye düşünenlerden olduğum için 3 harfli marketlerin denetiminin sürekli yapılması taraftarıyım. Çünkü oradaki fahiş fiyatlar bana göre piyasayı belirliyor. İlk olarak onlara denetim yapılması gerekiyor.
3 harflilere yapılacak denetimler yeterli mi diye de sorabilirsiniz. Ya da yapılan denetimler sonucu istikrar sağlanır mı diye de sorabilirsiniz. Veyahut bu marketler kontrol altına alınınca halkın alım gücü daha fazla artar mı diye de sorabilirsiniz. Bana göre bunlar yapıldığında her bir maddenin etkisi olacaktır. Devamlılık olduğunda da farkını ilerleyen süreçte görmek zor olmaz. O zaman her zaman dediğim gibi denetim şart. Burada hem büyükşehir hem de ilçe belediyelere çok iş düşüyor. Göstermelik değil gerçekten denetim yapılır ise halkın alım gücü bir nebze olsun artmaması için hiçbir neden yoktur.
GROSS MARKETLERİ DE UNUTMAMAK GEREKİYOR
3 harfli marketlerle birlikte fiyatlarının dizginlenmesi gereken, hatta 3 harfli ve diğer marketlerden daha fazla denetim yapılması gerekenler gross marketlerdir. Gross marketlerin tüketicilerdeki algısı ‘toptan market’ son 2 yıllık süreçte çöktü. Toptan fiyatına satış yapan bu gross marketlerde fiyatlar 3 harfli ve diğer marketten daha yüksek hale gelmiş durumda. Tüketicinin lehine olan bu sahne enflasyonla mücadele adına da bana göre olumlu bir durum oluşturmuyor. Şanlıurfa genelinde 10-15 civarında gross marketler var. Belki sayı daha fazla ama fiyat anlamında aralarında uçurumlar fark. 100 liraya satılan şeker başka bir gross markette 115 liraya diğer bir markette ise 90 liraya satılıyor. Siz buna serbest piyasa ekonomisi diyebilirsiniz ama ben vatandaştan ne koparsak kardır diye düşünüyorum gross marketlerin bu yaptığını. Aynı ürün olan bir malzemeden %20-30 kar kazanılmaz. Burada denetimin kontrolü eline alması gerekiyor.
ŞUBELER ARASINDA BİLE FİYAT FARKLILIKLARI VAR
Tek bir bölgede faaliyet göstermeyip birçok ilçe de şube olarak iş yaşamına devam eden bu gross marketlerde şubelerde bile fiyat farklılıkları bulunuyor. Mesela 10 lira olan bir malzeme aynı şubede 20 liraya alıcı bulabiliyor. Kendi şubesinde bile fiyat istikrarı olmayan bu gross marketlere hem sıkı denetim hem de halkın yapacağı uyarılarla belli bir düzen gelebilir. İsmini veremeyeceğim bir süt markasının fiyatını şubesi olmayan bir market kasaların hemen yanında satışa çıkarmıştı. Vatandaşların görüp alması içinde büyük puntolarla fiyatını yazmışlardı. Farklı bir markete 22 liraya satılan bu süt o gross markette 16 liraya satılıyordu. 6 liralık farkı merak ettiyseniz hemen cevap vereyim. 16 liraya satılan sütün son kullanma tarihine en fazla 1 hafta kalmıştı. İlgili gross market elindeki ürünü satabilmek için bu yola başvurmuştu. Satılan satılır satılmayanı da ya iade eder ya da çöpe atar. Bunu yapacağına ihtiyaç sahiplerine bedavaya verse diye düşündüm. Fiyat istikrarı olmayan halkı düşünmeyen bunlardan bu güzelliği beklemek abes olur diyerek bu düşünceden vazgeçtim.
VATANDAŞA ‘ŞİKÂYET EDİN’ UYARISI
Sadece Şanlıurfa’da değil. Tüm ülkede benzer bir durum yaşanıyor. Tabi bu durum yaşanırken Ticaret Bakanlığı yetkilileri, vatandaşı fiyatlarında olağanüstü artış yapıldığını düşündüğü ürünlerle ilgili şikâyet etmeleri konusunda uyarıyor. “Şikayetler Alo 175’e veya Haksız Fiyat Artışı- HFA mobil uygulaması üzerinden yapılabilir. Vatandaş, markette fiyatını yüksek bulduğu ürünün fotoğrafını çekip gönderdiğinde, bakanlık ekipleri şikâyet edilen marketten, mağazadan savunma isteyip konuyu Haksız Fiyat Kurulu’na getiriyor. Şikâyet haklı bulunursa firmaya ceza uygulanıyor” ifadelerini kullanıyorlar.
Dediğim gibi her zaman denetim yapılması gerekiyor. Denetim yapması gerekenlerin yaptıkları işi hatırlamaları dört elle bu işe giriş halkı düşünmeleri gerekiyor. Düşünceden öteye geçmesi için topyekün mücadele gerekiyor. Seçim yaklaşıyor diye değil, halk için çalışmak gerekiyor.
Güzelliklerle yaşayın hayatı.
Yorumlar
Kalan Karakter: