İnançta tevhit üzere olmaya, söz ve davranışta ise yalnızca Allah'ın rızasını gözetmeye ihlas denir. Sözlükte halas ve hulus kökünden gelen ihlas kelimesi, arınmak, saflaştırmak, kurtulmak, karışık ve şaibeli olmamak anlamlarına gelir.
Araştırılsa bilimsel bir yanı bile olabilir samimiyet veya samimiyetsizliğin ne olduğuyla ilgili. Var mı diye araştırmayı kendi çapımda yaptım. Dişe dokunur pek bir şey görmedim. Birkaç yazı yazılmış ne olduğu, nasıl olduğuyla ilgili. Dikkatimi çeken ise samimiyet veya samimiyetsizliğin olduğu ortamlar sorulmuş kişilere. Herkesin kendi fikri ve düşüncesine göre çeşitli cevaplar ortaya çıkmış.
İçinde bulunduğu ortam en samimiyetsiz olarak görülmüş benim yaptığım istatistik veriye göre. Daha sonra taziyeler, düğünler, sosyal medya ortamı, akrabalar ve son olarak müdüre yapılan doğum günü partisi gibi ifadeler ve cevaplar verilerek samimi olmayan ortamlar olarak söylenmiş. Biraz eklemelerde ben yapayım. Whatsapp grupları son dönemlerde samimiyetsizliğin en fazla arttığı alan olarak göze çarpmaya başladı.
En Fazla Samimiyetsizlik İçinde Bulunan Ortamda Oluşuyor
Bahsedilen ortam içerisinde en fazla oyu alan içinde bulunulan ortam olarak gösterilmiş. Nedenlerde sıralanmış. Samimi insanlar bize içten gülümserler. Bunu bu kişinin yüzüne bakarak da anlayabiliriz, şöyle ki samimi gülen insanın gülerken gözlerinin kenarları kırışır, dudakları yukarı doğru kıvrılır ve yanakları yukarı doğru çekilir. Gülümsemesinin sıcaklığını hissederiz. Sarıldığında da güvenle sarılırlar. Bunlar samimi olmanın ölçütleri olarak ifade ediliyor. Girilen bu ortamlarda bu fiziksel özellikler yok ise öncelikle bulunduğun ortamlarda samimiyetsizlik adı altında bir şeyler hissediyorsan ilk yapman gereken kendine `ben bu konuda samimi miyim` diye sormak fikir edinmek açısından çeşitli kazanımlar elde etmenizi sağlar. Hemen yapılması gerekilen ise ortamdan uzaklaşmaktır.
Herkesin kendini ispat etme çabası içinde olduğu ve herkesin birbiriyle kıyasıya yarıştığı ortamlarda bulunuyor olabilirsin ve doğal olarak samimi olmadığını düşündüğün ilişkiler içinde kendini bulabilirsin. Samimi ortamın pek olmadığı samimiyetin uğramadığı diğer yer ise taziye evleri olarak karşımıza çıkıyor. Özelliklede Taziye evinin kadınlar bölümü. Hepsini aynı kefeye koymayız ama dedikodular, entrikalar, rol yapmalar. Cenazenin kendisinden daha karanlık bir hale geliyor taziye evlerinde. Çünkü ateş düştüğü yeri yakıyor. Taziyeye gelenler uzun zamandır görmedikleri arkadaşlarını akrabalarını, eski komşularını görüyor, laf lafı açıyor. Bu içinde bulunulan ortam kadar samimiyetsiz bir hal alıyor.
Sosyal medya iletişimleri; samimiyetsiz, bir o kadar da gereksiz. Akraba ortamı, üniversite ortamı vs’lerde samimiyetsiz ortam olarak karşımıza çıkıyor. Bana göre en samimiyetsiz oram çalışılan işte yöneticinin veya müdürün doğum günü kutlanması. Samimiyetsizliğin zirve yaptığı ortam olarak önümüze çıkar. Bunu anlatan bir fıkrada mevcut.
“Bir kurumun genel müdürü, gevrek gevrek gülerek öğle paydosunda kurum lokalinde arkadaşlarına değişik fıkralar anlatıyor, çevresindekiler de gülmekten kırılıyormuş.
Fıkralar, kahkahalar birbirini kovalamış, ancak şımarık ve ukala genel müdür herkes fıkralarına gülerken gurupta anlatılanlara kayıtsız kalan birini fark etmiş ve sormuş;
“Bak, fıkra anlatıyorum, herkes katıla katıla gülüyor. Sen neden gülmüyorsun, yoksa espriyi anlamadın mı?”
Kayıtsız adam şu cevabı vermiş; “Ben sizin kurumda çalışmıyorum!
Fıkra ile ne anlatılmak isteniyor, kime ne mesaj göndermeye çalışılıyor, ya da neleri imaya ediyor. Samimi olan bu fıkradan bir mesaj çıkarmıştır. Ve gittiği yönü de iyi biliyorlardır. Son olarak, “Samimi olmak önce kendine samimi olmaktan geçer. Kendine samimi ol. Karşındakine samimi ol”
İçinde bulunacağınız ortamın hep samimi olan insanlarla dolu olması dileğiyle.
Yorumlar
Kalan Karakter: