Yağmıyorsa nedeni ne?
Şanlıurfa genelinde geçen son iki günde akıllı telefonlarda şöyle bildirimler gördü herkes. Yağmur yağma olasılığı %70-75 civarında. Herkesin dört gözle beklediği yağmur tamamı için değil de Şanlıurfa’da pek hissedilmesi desek yanlış bir şey söylemiş olmayız. 2021 yılını kapatmamıza sayılı günler kalırken 2021 kuraklığı en derinden hissedilmeye devam ediyor.
Havada bulut gördüğünde sevinen vatandaşlar günün sonunda hayal kırıklığı yaşamaya devam ediyor. Sanki aralık ayı gibi yaşanmıyor Şanlıurfa’da günler. Daha çok görünen ve hissedilen sonbahar ayları yaşanıyor.
Sanki kış ayında değil de sonbaharın ortasındaymış gibi bir hava var ve yağmur yağmıyor. Dikkat edilmesi gerekiyor barajın doluluk oranı istenilen seviye olmadığı yönünde bilgilerde var. Şanlıurfa için gelecek hafta yağmur ile ilgili yine bir kıpırdama var ama bekleyip göreceğiz. Her ne kadar küresel ısınma var ondan dolayı yağmıyorun arkasına sığınılsa da gerçek; yıllardır her yağmur yağdığında Allah'ın rahmetinden 'kötü hava şartları' diye bahsedilmesi sen rahmete kötü dersen olacağı budur. Tabi bunu bir ironi olarak yazdım.
YAĞMUR NEDİR?
Türk Dil Kurumu “Atmosferdeki su buharının yoğunlaşmasıyla oluşan ve yeryüzüne düşen yağışın sıvı durumda olanı” olarak tanımlanıyor yağmuru. Bir başka tanım da şöyle “Atmosferde su buharı vardır. Bu buhar yoğunlaşır ve çapı 0,5 mm’den büyük bir şekilde yeryüzüne düşer. Bu yağış şekline yağmur denir.”
Yağsa da görsek dediğimiz yağmurun faydaları ve zararları bulunuyor. Çok yağan yağmur, sellere ve su baskınlarına neden olabilirmiş. Şanlıurfa için geçerli bir durum değil bu. Olsa olsa yağmur yağdıktan sonra belediyenin altyapısının kaldırmamasından dolayı ana caddelerde ve sokaklarda oluşan su birikintileri biraz zarara neden olabiliyor. Soğuk havalarda buzlanmaya neden olabilir ve çeşitli kazalar oluşabilirmiş. Bu Şanlıurfa için geçerli bir durum. Bir diğer zararı ise bazı bitkileri çürütebilmesiymiş. Tabii, bir de büyük şehirlerde trafiğe neden olup, saatlerce yolda kalmamıza neden olabilirmiş.
Yağmurun birkaç zararı var ama yararları saymakla bitmiyor. Yeşil hayatın devamı ve toprak ana için yağmur hayat demekmiş. Yağmur sayesinde bitkiler beslenir ve kuraklık önlenirmiş. Bu doğanın dengesini etkileyen bir şeymiş. Bitkiler ve ormanlar beslenirse orada yaşayan canlılar da rahat edermiş. Mineral bakımından zengin olduğu için de tarlada ekilmiş sebze ve meyveyi beslermiş. Yeryüzündeki sular da yağmur sayesinde temizlenir, kullanılabilir hale gelirmiş. En çokta çiftçiler bayram edecek. Çiftçiler bayram ederse herkes edecek.
Dileğimiz yağmurun istenilen seviye yağması pislikleri ortadan kaldırması.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: