Toplumsal hayatta en çok ihtiyaç duyduğumuz en önemli değer yargının erdem olduğunu biliyoruz.
Erdemli, onurlu insan olmanın gereği nedir? Bunca yıldır ben hep merak etmişimdir. Erdemli olmak bilgili olmak mıdır, ilkeli insan olmak mıdır yoksa kendini yenileyebilmek veya güvenilir olmak mıdır? Diye hep merak ediyoruz tabiki bunların hepsini içine alabiliriz.
Yaşamını aklı ile yöneten, tüm karar ve davranışlarına aklı ile yön veren insandır.
Erdem, kendini YENİLEYEBİLMEKTİR, İLKELİ, DÜRÜST OLMAKTIR, GÜVENİLİR olmaktır. Dayanışma, tolerans ve tevazu içinde olmaktır.
Erdem KARARLILIK, PAYLAŞMAKTIR.
Her ortamda ve konumda GÖREV YAPTIĞI KURUMA, BULUNDUĞU TOPLUMA, KENTİNE, YAŞADIĞI YERE VE ÇEVRESİNE hizmet etmektir. Yani bulunduğu topluma ve çevreye kente hizmet etmenin ERDEMLİ İNSAN OLMANIN BİR GEREĞİ olduğu unutmamalıdır.
Erdem, herhangi bir etki baskı olmaksızın gerçekleştirilen özgür bir davranıştır. İnsanoğlu istenci ve aklı nedeniyle, iyiyi, güzeli, doğruyu ve erdemleri seçebilecek konumdadır. Seçim yapmak, yaşamı deneyimlerimizde en önemli kavramlardan birisidir. Erdemli insanlar aşırı uçlarda bulunmaz. Ölçülü ve dengeli olmaktır. Erdem, özgürlüğe giden yolda, cesaretin yol arkadaşı, insanın kendini tanıması, kendini bilmesi, erdem bir yerde tüm sorumluluk bilinciyle hareket etmek ve sorumluluk almaktır.
Erdem, varlığın bilincidir. Erdem, akla uygun davranmaktır.
Erdem, Kişinin KENDİ KENDİNİ YARGILAMASIDIR. Erdem, bir içgüdü işi değil, bir akıl işidir. Aslında erdem, insanın insan onuruna ulaşmak için harcadığı çabadır.
Kim ne derse desin, kesinlikle erdem, bir nevi “tabiri caiz görünüz” bir yerde vaaz olarak, nutuk olarak kullanılmamalıdır. Kişi, eğer “erdemini” ortaya çıkarırsa “erdemli” sayılır. Bunun tersine çağdaş anlamda “erdem”, otoriter ahlakın bir koşuludur. Kişi, kendisine karşı ve kendisinden sorumlu olmalıdır. Ait olma ve birey olma arasında bir denge kurmalıdır. Saydıklarımızın hepsi birer erdemdir. Bu erdemler yaşamda belirli bir zaman içinde edinilirler.
Erdem, insanın kendisine karşı SORUMLULUKLARINI yerine getirmesidir. Kısacası erdem, insanın KENDİNİ AŞMASIDIR
Sizleri bilmiyorum ama şahsen ben yaşadığım toplumda, kentte, bulunduğum ortamlarda; görev ifa ettiğim kurum ve kuruluşlarda SIRADAN BİR İNSAN OLMAK YERİNE ilkeli, bulunduğu ortam ve topluma GÜVEN VEREN hizmet eden bildiklerini deneyim ve tecrübelerini halkıyla paylaşabilen kısacası erdemli bir insan olmayı-yeğlerim. Ne mutlu erdem sahibi olanlara, ne mutlu hayatı boyunca erdemli bir insan olarak yaşamını sürdürenlere! Hoşça kalın dostça kalın!
Yorumlar
Kalan Karakter: