Yakın zamanda vefat eden başta babam olmak üzere tüm kişilere Allah'tan rahmet yakınlarına başsağlığı diliyorum. Bugünkü yazımı Taziye kültürü üzerine yazacağım.
Ölüm, yaşamın içerisinde değiştirilemez bir olgudur. Bireyin hayati fonksiyonlarını yerine getirememesi ve yaşamının sona ermesi olarak ölüm, ilk insandan günümüze kadar, her canlı tarafından yaşanan bir gerçekliktir.
Ölüm, hayatı sona eren insan için bu dünyayı terk etme ve bir sona erme durumu olarak kabul edilse de geride bıraktıkları için yeni bir başlangıç anlamı taşımaktadır. Bu nedenle, her toplum ve kültürde, yaşamın olduğu kadar ölüm nedeni ile ortaya çıkan bir takım yaşam deneyimleri bulunmaktadır.
Cenaze ve taziye olarak adlandırdığımız bu süreçte, her toplumda ve kültürde ortaya çıkan birtakım geleneklerin ve kültürel özelliklerin olduğu görülmektedir. Bu bağlamda taziye kültürü, ölenin ardından kalanların acısını paylaşmak, bir an önce sosyal yaşama kaldıkları yerden devam etmek, cenaze sahiplerinin zor zamanlarında yanında olarak yaşadıkları sorunların üstesinden gelmek adına yardımcı olmak ve ölen kişiyi yad etmek gibi birtakım anlamlar içermektedir. Bu güzel kültür geçmişten günümüze kadar gelmiştir. Özelikle bölgemizde bu Taziye kültürü daha yaygın olarak yaşatılıyor.
Dayanışmanın kaynaşmanın önemini bu günlerde yoğun olarak yaşıyoruz. Zor zamanda birlikte olmak insana güç kaynağı oluyor. Bu yüzden bu kültürümüzü yaşatalım gitme imkanı olan tüm taziyeleri gidelim acılarını paylaşalım.
Yorumlar
Kalan Karakter: