Dünya'da ölüm istatistikleri
Koronavirüs (Covid-19) hükmünü sürdürmeye devam ediyor. Söz konusu virüs nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı 20 Nisan itibariyle dünya genelinde 165 bini aşmış, virüs tespit edilen kişi sayısı ise 2 milyon 407 bin 697'ye yükselmiş bulunuyor. Virüsü yenen kişi sayısı da 625 bin 405'e çıkmış durumda.
Dünyayı kasıp kavuran korona virüs salgını yayılmaya devam ederken, kanıksamış olduğumuz bazı hastalıkların ölümcül sonuçlarına göz atalım istiyorum:
2017 yılında dünyada ölen 56 milyon insanın 1,18 milyonu tüberkülozdan, 1,57 milyonu ishalli hastalıklardan, 618 bini sıtmadan hayatını kaybetmiş bulunuyor. CDC- Centers for Disease Control and Prevention'a (Hastalıkların Kontrol ve Korunma Merkezleri'ne) göre ishalli hastalıklardan bir günde ölen çocukların sayısı 2 bin 195.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre influenza virüsü her yıl 1 milyar insanı hasta, 2- 5 milyon kişiyi ise hastanelik ediyor ve 290 bin- 650 bin kişinin ölümüne neden oluyor.
Bu hastalıklar alışılmış ve kanıksanmış oldukları için insanların fazla dikkatini çekmiyor, tehlike algısı yaratmıyor. Sonraki yazılarımda bu hastalıklara ve bunlardan korunma yollarına teker teker değineceğim.
Hastalıklara neden olan riskli davranışlara göz attığımızda yine çok çarpıcı rakamlarla karşılaşıyoruz. Örneğin; sigara alışkanlığı yılda 7,1 milyon insanın ölümüne neden oluyor. Obezite 4,72 milyon, fazla tuz tüketimi 3,2 milyon, pasif sigara içiciliği ise 1,2 milyon kişinin hayatına mal oluyor.
İnsanların risk algıları çok farklı biçimlerde şekilleniyor. Oysaki çok korktuğumuz köpek balıkları yılda dört kişinin ölümüne neden olurken; deniz anaları 40, aslanlar 100, hipopotamlar 500, yılanlar 75 bin, insanlar 546 bin, sivrisinekler 780 bin insanı öldürüyor her yıl.
Peki yukarıda yazdıklarımı okumadan önce “Sivrisinek mi aslan mı sizi daha çok korkutur?” diye sorsam size, cevabınız ne olurdu?
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: