Şanlıurfa'nın tarihi
Binlerce yıllık bir tarihe sahip Urfa kentinde, birçok uygarlık hüküm sürmüş, tüm bu uygarlıklar kendilerinden öncekilerin kültürel birikimi üzerinde yükselmiştir. Bu medeniyetler geçidin zenginliği Urfa’yı dünya uygarlıkları tarihi açısından ayrıcalıklı bir yere taşımıştır.
Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Urfa; coğrafi konumu, ikliminin elverişli olması ve verimli topraklara sahip olması nedeniyle, Neolitik Çağ’dan başlayarak birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır.
Kültür ve medeniyetin dünyaya yayıldığı topraklar üzerinde yer alan Şanlıurfa; büyük imparatorlukların, kadim medeniyetlerin kentidir. Geçmişten günümüze tarih, bilim, hukuk, inanç, kültür, sanat, edebiyat gibi insanlık kültürünün oluşumuna ve gelişimine mekan olmuş önemli merkezlerden biri olan Urfa; dünyanın en eski kenti, insanlık tarihinin başlangıcı, tüm insanlığın ortak ata yurdudur.
Urfa’nın en eski adı ‘‘Ur’’ veya ‘‘Ur-ı Kildani’’ olarak bilinir. Nuh tufanından sonra kurulan ilk on iki şehirden biri olarak kabul edilen Urfa’nın, ilk devirleri hakkında fazla bir bilgiye sahip değiliz. Makedonya Kralı Büyük İskender’in fethinden sonra ‘‘Edessa’’ diye isimlendirilmiştir. İslam fethine kadar Bizans’a bağlı kalan Urfa, İslam fethinden sonra ‘‘Ruha’’ ismini almıştır. Osmanlı devletinin son devirlerine kadar Urfa olarak adlandırılan şehir, Cumhuriyet döneminde, TBMM tarafından ‘‘Şanlı’’ unvanı verilmiş ve şehrin adı Şanlıurfa olmuştur.
Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Urfa’nın tarihi ve kültürel değerleri ile ilgili yazımın devam gelecek.
Sağlıcakla kalın…
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: