Yetenek ancak işlenirse sonuca ulaşır
Şüphesiz birçok yetenekli, seçilmiş genç futbolcu ile beraber çalışıyorsunuz. Bununla bağlantılı olarak baktığınızda Türkiye’deki genç futbolcular ile kıyasladığınızda aradaki farklar neler?
“Bu belki çok klişe bir söz olacak ama inanın Türkiye’de çok yetenekli futbolcularımız var. Yetenek ancak işlenirse bir sonuca ulaşır. Biz futbolcunun yeteneğinde takılıp kalıyoruz. ‘Yetenekli ama…’ dedikten sonra cümlenin devamı ne olursa olsun bir şey ifade etmiyor. Almanya’daki ve Türkiye’deki genç futbolcuları kıyaslamak çok zor. Oldukça fazla değişken var. Kültür, eğitim, şartlar, imkanlar, düşünce yapısı… Altyapıdan, A takıma oyuncu yetiştirme ülkeden ülkeye hatta takımdan takıma değişen bir olgu. Hatta buna bir kültür desek daha doğru olur. Bu yüzden en önemli fark aslında gençlere bakış açısı diyebilirim. Ne yazık ki ülkemizde 23-24 yaş civarı oyunculara hala genç, gelecek vadeden oyuncu deniyor. Bu yaş ortalamaları ile Avrupa’da kulüpler yarışmacı takımlar kurup kupa kazanıyor.”
Koronavirüs pandemisinin ardından futbol ekonomisi darbe yedi ve büyük değişimlerin eşiğindeyiz. Kulüpler, amiyane tabirle ‘çuvalla para dökmek’ yerine altyapılara gözünü çevirdi, öze dönüşe başladı. Her şeyiyle iyi bir altyapı nasıl olmalı? Herkesin imrenerek baktığı Dortmund’un altyapı sistemi nasıl işliyor?
“Aslını isterseniz bu iş bir anda olacak bir şey değil. Bunun sihirli bir formülü veya bir iksiri de yok. Bunu, yatırım, süreç ve sabır işi diye özetleyebilirim. Dortmund uzun yıllardır bu işe yatırım yapıyor, karşılığını da fazlasıyla alıyor. Bence bu işin en önemlisi, olmazsa olmazı ‘scouting’. Öncelikle yerel sonra tüm dünya ülkeleri. Örneğin bizim kulübümüzün U-9’dan U-16’ya kadar Almanya’nın tüm şehirlerinde oyuncu izleyen gözlemcilerimiz, ekiplerimiz var. U-17 ve U-19 seviyesinde ise tüm dünyada genç futbolcuları takip eden, raporlayan, kulübe sunan gözlemcilerimiz mevcut. Her sene bu takımlara, A takıma yetiştirmek üzere 1 ya da 2 oyuncu takviye ediyoruz. Oyuncu keşfetmekle iş bitmiyor, asıl iş o zaman başlıyor. Sadece futbolunu geliştirmesiyle değil kişisel, kültürel, fiziksel, zihinsel, psikolojik gelişimiyle de ilgileniliyor. Bunlar çok önemli. Burada amaç; oyuncuyu A takıma hazır hale getirmek. Altyapıda hangi anlayışla yetişiyorsa A takımda da o anlayış, felsefe devam ediyor. Bir devamlılık var. Oyuncu yabancılık çekmiyor. Mükemmeli yakalamaya, en iyiyi yapmaya çalışıyoruz.”
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: