GELECEĞİN İLKEL TOPLUMU
Daha önce bir köşemde belirttiğim gibi, insanın umudu, dünyadan ayrılırken, geldiğinde bulduğu fikirlerden farklı bir şeyler bırakabilmektir.
Kültürel kirliliğe karşı koyacak aracımız yok. Kültürel ve felsefi açıdan yorgunuz, kendi geçmişimizi, şimdiki zamanın yaşayan değerlerine dönüştüremiyoruz. Kültürel antikorlarımız bir tür bağışıklık noksanlığı edindi, virüse karşı koyamıyor. Bu bağışıklık noksanlığının adı ‘kayıtsızlık’.. Marcel Duchamp çok önceden işaret ettiği şey, modernliğin son yüzü “kayıtsızlık özgürlüğü” olacak demiştir.
Neyse ki eğitimde, kuşaklar boyunca eğitilmiş insanların ortaya çıkması sonucu, bireyden yana olan hareketlerde kendini göstermiştir. Bu mücadeleye yetecek kadar eğitimli insan var. Bu sorunu çözebilecek, kendi kendine çalışan bir termostat var. Bir suçluluk ya da şok duygusu hissedebilmek için, besbelli özgür düşünceyi ve analiz yeteneklerini destekleyen bir gelecek gerekli. Kendini savunan bir halk, bir millet fikri gerekli. Böyle olunca, insanlar saldırgan ya da özür dileyen havada olmazlar.
Hepimiz evrensel bir uygarlığın içinde yaşıyoruz. Ve ne olursa olsun, benim kaygım, bu çizginin bir yerinde çok değerli bir şeye, birey kavramına karşı düşmanlığa dönüşmesidir.
Bir sentez kültürden bahseden insanlar; hep yenilgiye uğramış insanlardır. Sentez belki kültürel olarak doğru olabilir. Ama benim bakış açımdan bakınca, tarihteki yoğun baskılara cevap da olabilir. Ve bu bazen çok fazla uzatılır, saçmalık sınırlarına vardırılır…
Bizim Ülkemiz insanları, bu topraklarda yüzyılların anlamını biriktirmiş, gerçeklik ilkelerini geliştirmiş bir “atalar diyarı” topraklarıdır. Ve bizim köklerimiz geçmişe uzanan derin bir ağırlığa sahiptir. Biz geçmişi olmayan bir ülke değiliz ya da hayal ürünü, köklerini gelecekte arayan sembolik bir diyar değiliz…
İşte tam da bu yüzden iyi ve cesur insanlar, kötülülere yenik düşmemeli, sayıları her ne kadar artmış olsa da… Bu dünyanın hakimi olanlar, inançlı ve işlerini yararlı çalışmalarda kullananlardır.
Sevgiyle...
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: