Profesyonel Hastane Yönetimi
Hastanelerimiz iki önemli sorunla karşı karşıya; acile başvuran hasta sayısının fazla olması, Aile Hekimliğine geçiş yapan pratisyen hekimler nedeniyle hekim azlığı.
Ayrıca hastanelerimizde binaların fizik koşulları nedeniyle kaliteli hizmetin verilebileceği acil servisler oluşturulmasında aksaklıklar mevcuttur. Klinikler acilden hasta çekmemekte ve bir kliniğe acilden gelen hastalara daha negatif yaklaşılmakta (hastayı almama, üstlenmeme).
Hastaneler arası nakilde gereksiz sevkin önlenmesi için yapılan çalışmalar ve 112 Komuta Kontrol Merkezi sistemi nakil prosedürleri ile hastaneler arası sevkin minimale indirilmeye çalışılması da, hastane acilleri müşahede alanlarında yığılma ile sonuçlanmaktadır.
İkinci basamak hastanelerimiz imkanları dahilinde, tüm güçleri ve iyi niyetleri ile 7 gün 24 saat hizmet vermektedirler.
Acil servislerde acil olmayan nedenlerle yığılmaların sağlıkta dönüşüm programı ile tavan yaptığı, yıllardır çözüm üretilmeyen ve bir takım politikalar nedeniyle sorunların patlama noktasına geldiği yerlerdir.
Acil servislerdeki şiddet olayları ve hak kayıpları defalarca dile getirilmiştir. Bir yılda 78 milyonluk Türkiye nüfusunda 100 milyonun üzerinde vatandaşın muayenesinin acillerde yapıldığı, aciller ziyaret edilerek yaşananlar bizzat yerinde görülmelidir.
Acil serviste nöbet tutan bir doktor günde yaklaşık 200-300 arası hasta bakıyor bu rakam gelişmiş ülkelerde nükleer savaş, afet ve salgın gibi durumlarda görülen sayıyla eşdeğer. Ülkemiz her gün afet varmış gibi acil servis hizmeti vermektedir.
Toplum olarak acil servisleri ve ambulans hizmetini yerinde ve zamanında kullanmayı öğrenmediğimiz sürece acil servislerle ilgili bu yoğunluk asla azalmayacaktır.
Yöneticilerin, hasta memnuniyetinin artırılması, şikayet ve hasta hakları başvuru sayılarının azaltılması, hastaların yeşil alan bekleme sürelerinin kısaltılması, hastaneler arası gereksiz sevkin önlenmesi, kalite standartlarının sağlanması ve acil servisin bir üst seviyeye çıkartılması için yapılacak birkaç öneriyi sizlerle paylaşmak isterim.
Alt sistemin etkin çalışmasının sağlanması; acil servis işleyiş ve sorunların içselleştirilebilmesi için çalışanları ile yöneticiler arası diyaloğa önem verilmesi; acil servisin başka yerde istenen tetkiklerin istendiği, randevu almamış ama sorun çıkaran hastaların bakıldığı, nüfus cüzdanı getirmeyen hastaların gönderildiği hastanenin ‘kısa yolu’ olmaktan çıkarılması; acil servisle işi olmayan veya acil servis işleyişini bozan (hastasını getirmeden reçete yazdırmaya gelen ya da kavga çıkaran) kişilere karşı kurum içi ve dışında ortak tutumun oluşturulması etkili olabileceğini düşündüğüm sadece birkaç madde, acil servise başvurmamaları gereken hastaların oluşturduğu kalabalığın önüne geçecektir.
Sevgiyle
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: