Yönetimde karar vermenin önemi
Yönetimde kararların etkinliği ise istenen sonuçların sağlanmasıyla ilgilidir ve arzulanan sonuçlara ulaşma kararın etkinliğini belirlemektedir (1).
Yönetim bilimine yönelik alan yazın incelendiğinde, karar verme süreci ile ilgili olarak, karar verme, karşılaşılan durum ile ilgili olarak arzu edilen sonuçlara ulaşabilmek için yol gösterici bilgilerin toplanması, bu bilgiler ışığında sistematik, bilimsel ve mantıklı bir akıl yürütme ile seçenekler oluşturup bunların içinden en uygun olanının seçilerek uygulamaya konmasıdır.
Yöneticilerde karar verme tarzları ile ilişkili olarak ele alınmış olan başka bir faktör de karar vericinin riske karşı tutumudur. Bilindiği üzere, tüm kararlar görsel olarak belirli derecelerde risk taşımaktadırlar. Başarısızlığa uğramamış yöneticiler, stratejileri daha yüksek getiriye yol açmasa da daha büyük riskleri alma istekliliğe duymaktadırlar. Bu tür karar vericiler riski seven kişilerdir. Bazı yöneticiler ise, ne olursa olsun kaybetmeyi göze almaz ve getirisi ve riski daha düşük olan alternatifleri tercih ederler. Bu tür karar vericiler ise riskten kaçan kişilerdir (3).
Özetle, yukarıdaki açıklamalar ışığında karar verme sürecini etkileyen faktörler; karar verici veya karar vericiler, yöneticilerin özellikleri, kişilikleri, değer sistemleri, algılama şekilleri, liderlik stilleri, çevresel koşullar, zaman faktörü, seçenekler, kısıtlar ve sonuçlar olmak üzere çeşitli etmenlerle ilişkili olmaktadır.
Semerci (2000) tarafından yapılan bir çalışmada, yönetimde karar verme ile kritik düşünme arasındaki ilişki irdelenmiştir. Yöneticilerin başarıya ulaşmasında kritik düşünme yolu ile karar vermelerinin önemli bir yeri bulunduğu vurgulanmış ve araştırma sonucunda yöneticilerin kritik düşünme gücü ile yönetimde karar verme etkinliği arasında anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişki olduğu belirlenmiştir.
Sevgiyle.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: