DERSİM'DE NİYAZ EYLE
İşte Dersim'e girerken önce yeşil dağlar karşılar seni sonra da Munzur, sonra da arabanın radyosunda bin yıllık türküler. Ağıtlar eşliğinde Munzur'un kıyasından uzanırsın Dersim'e.
İnsan aşçı olunca hayata biraz da lezzet açısından bakmadan edemiyor.
Dersim'de tarım ticareti yapılmıyor.zaten öyle geniş tarlaları da yok, genelde dağ bayır, köylerde insanlar sadece kendi yiyecekleri kadar ürün yetiştiriyorlar, gerçek organik ürün de burda yetişiyor diyebilirim. Ticareti olmayınca hilesi de olmuyor bostanın.
Ovacık ilçesi ise isminden de anlaşılacağı gibi ova. Daha düz ve geniş arazileri var, burda kısmen de olsa ticari tarımcılık yapılmakta.
Merkeze bağlı Kuyluca (Putik) köyündeyiz birkaç gündür. Kuş sesleri, inek sesleri, tavuklar vs derken şehrin gürültüsünden uzak olmanın keyfini sürmekteyiz ailecek.
Dün Munzur çayına yüzmeye gittik. Suyun soğukluğu soğuk demenin ötesinde. Soğuk olmasına rağmen yüzmeden duramıyorsun, sen yüzerken alabalıklar normal yaşantılarına devam ediyor.
Bugün ise tüm günümüzü köyde geçirmeye karar verdik.
Bu yörenin lokması ise Niyazdır. Niyaz da lokma ile aynı malzemelerle yapılıyor hemen hemen..
Malzemeler:
1 kg tereyağı
Bir tutam tuz
1,5 kg un
2 su bardağı su (kulak memesi kıvamına gelinceye kadar)
Yapılışı:
Önce tereyağını eritiyorsun üç parçaya bölüyorsun bir parçasıyla hamuru yoğuruyorsun, hamuru yoğurduktan sonra elle açıp yaklaşık 4-5 cm kalınlığında pişireceğin tavanın boyutu kadar, sonra tavaya yerleştiriyorsun. Bir bardak yardımıyla şekil verdikten sonra parmakla da oyuklar açıyorsun sonra da kalan tereyağlarından bir parçayı daha üstüne gezdiriyorsun. Bir odun ateşi yakıyoruz, ateş köz olunca da tavayı köze bırakıyorsun, pişmeye başlıyor, pişmeye devam eden niyazı her yeri eşit pişsin diye tavanın içinden çeviriyorsun, kısık ateşte bir tarafı pişince bir kapak yardımıyla diğer tarafını çeviriyorsun. Kalan bir parça tereyağımızı da üstüne döküyoruz ve bu tarafta yaklaşık yarım saat pişiriyor.
Niyaz pişince düz bir tepsiye konulur, üstüne temiz bir bez örtülür ve inanışa göre ziyaret veya bir ermişin türbesine götürür dualar eşliğinde kesilir, sonra hayır için dağıtabildiğin kadar komşularına, yoldan geçenlere dağıtılır.
Niyaz Erenler için bir şükür yemeğidir.
Öyledir ki hamurun yoğurma aşamasından başlayarak pişirilip kesilme aşamasına kadar dualar edilir. Dilekler tutulunca niyaz yapılır, dualar edilir.
Aynı zaman da daha önce dilediğin dileklerin gerçekleştiğinde niyaz yapılır, şükür edilir.
Dersim'de niyaz eyledik, dostlarla muhabbet eyledik, lezzetli sofralara misafir olduk, Munzur'a sığındık, Dersim'de aşk eyledik.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: