Mutfak, Gıda ve Denetim Mekanizması
Gıda zehirlenmeleri haberleri neredeyse her gün servis edilir duruma geldi ve hatta devletin kendi birimlerinde dahi bu haberlere şahit olduk.. Bu ve bunlara benzer haberleri daha çok okuyacak daha çok izleyecek gibi görünüyor..
Şimdi bu olay bu kadar dramatik bir halde iken tüketici tedirgin olmakla tamamen haklı durumda.Çocuklarını sağlıklı nesiller olarak yetiştirmek için çabalayan Anne'ler Baba'lar bu durumun karşısında şaşırmış haldeyken, gıda terörü almış başını gidiyor iken, adeta bir virüs gibi bu sektörün saygınlığını öldürüryor iken denetim mekanizması nerede? ve neden işlemiyor bu mekanizma?
Şimdi bir Restoranı baz alarak ilerleyelim(Turizm Belgesi İhtiyacı olmayan); Bir restoran açmak için mekanın yeri hazır masa, sandalye, mutfak, havalandırma, ve diğer tüm ekipmanlar hazır durumda varsayın. Sizin bu restoranın kilidini açıp faaliyete başlayabilmeniz için gerekli resmi başvuruları yapmanız gerekiyor. Nedir bu resmi başvurular? Maliye bakanlığına(Vergi Dairesi) ve bağalı bulunduğunuz belediyeye ruhsat başvurusu yapılması mecburidir. Maliye bakanlığı ve gerekli denetimi yaptıktan sonra istenen belge ve cihazlarda bir eksiklik yok ise işyerinin faaliyet göstermesine izin vermektedir.
Ruhsat için başvurduğunuz belediye de denetimlerini yaparak gerekli incelemelerde bulunur nedir bu incelemeler? Yangın çıkışı, yangın söndürme tüpü, havalandırma, elektrik tesisatı, doğalgaz tesisatı, su tesisatı, su gideri gibi incelemeleri yaptıktan sonra eğer eksik ve aksaklık yok ise bu işyerinin faaliyet göstermesine izin vermektedir. Peki bu restoranın mutfak, üretim bölümünün üretime, pişirime uygun olup olmadığını hangi birimin denetlemesi gerekiyor?
Tarım ve Köyişleri Başkanlığı'na bağlı birimler. Denetleniyor mu hayır! yada ilk açılışta her şey üretime uygun ve varsayın Tarım ve Köyişleri tarafından denetlendi ve üretim izni verildi fakat siz ondan sonra mutfağınızı küçülttünüz, kırdınız, bozulan ve eskiyen ekipmanın yerine yenisini almadınız yani artık bu mutfak üretim yapamayacak durumda olsa dahi şikayet olmadığı sürece hiç bir denetim söz konusu değildir!
Bu yazdığımızı tüm sektörlere uyarlayabiliriz , damacana su üreten tesisiler, hazır gıda üreten tesisler, lokantalar, yemekhaneler vb.
Çözüm nedir ? diye soracak olursanız çözüm, belgeli personelin ciddi denetimler yaparak sektörü güvenilir kılmasıdır. İnsan sağlığının öneminin belirginleşmesidir.
Giderek artan kanser ve kalp hastalıları neden bu kadar arttı sanıyorsunuz, hastaneler insan kaynıyor. Bu durum ciddi bir durumdur, Acil ünlem alınması gereken bir durumdur.
Ama sanıyorum kendi yolunu, kendi köprüsünü, kendi fabrikasını işletemeyen devlet bu olayıda başaramayacaktır..
BU DENETİM MEKANİZMASININ ÖZELLEŞMESİNE SICAK BAKIYORUM.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: